Možná jste na to už úplně zapomněli, ale už se nám rychle blíží premiéra remaku jedné slavné pohádky. A ne, není řeč o hraných předělávkách Disneyho animovaných klasik, tentokrát zde máme něco z našich luhů a hájů. Jde navíc o animovaný remake kultovního filmu z roku 1952 od Bořivoje Zemana, který je považován za jeden z našich nejslavnějších pohádkových počinů.

Legendární Pyšná princezna, snímek na motivy pohádky Potrestaná pýcha od Boženy Němcové, se vrací, tentokrát ovšem ve 3D animovaném kabátku. Před necelým rokem nám tvůrci nadělili reportáž z tvorby filmu, nyní máme na světě plnohodnotný trailer, který si můžete pustit výše. 

Animák bude opět vyprávět příběh krále Miroslava (Marek Lambora), který se zakouká do obrazu krásné, ale velice pyšné princezny Krasomily (Anna Fialová). V převleku za zahradníka se proto vydává do Půlnočního království, aby mohl získat její srdce. Posléze objeví zvláštní zpívající květinu, která okouzlí i Krasomilu. Díky ní a Miroslavovi si posléze uvědomí, že s ní celou dobu manipulovali proradní rádci, proto pak se zahradnickým králem utečou z hradu do bezpečí. Ale zlý rádce Maximus to nechce nechat jen tak. Na Miroslava i Krasomilu tak čeká náležitě fantastická dobrodružná cesta, která bude plná nástrah, honiček a soubojů.

Na českou produkci to vlastně nevypadá špatně, akorát ta mimika se v určitých momentech zdá být trochu nedotažená. Už v minulém roce tvůrci každopádně uvedli, že s animovanou verzí, která hodně připomíná třeba titul Na vlásku (2010), nechtějí zůstat pouze u českého publika. Jelikož je příběh univerzálně srozumitelný, mohl by zkusit ohromit i diváky v zahraničí. Díky 3D technologii tak mají v podstatě skoro neomezené možnosti, kterak se poprat se samotnou stylizací a vypravěčstvím.

O režii filmu se postarali David Lisý a Radek Beran, který se zároveň postaral o scénář.

Animovaná 3D verze vznikla v produkci LUMINAR Film a PFX. Ve druhém zmíněném pracuje Jan Koníček a jeho tým výtvarníků, který si vzal pod palec postavy a prostředí. Prvotní výtvarné návrhy postav vznikaly skicou v ruce, posléze byly přetvořeny do 3D podoby.

V animované verzi by také měla dostat prostor zvířátka, která sice nebudou mluvit, nicméně budou zasahovat do děje a spolupracovat s lidskými protagonisty. Na animaci dále pracoval i tým z polského studia Human, který vede Rafał Schubert.

Dále hrají Aleš Procházka, Vasil Fridrich, Petr Pospíchal, Jaroslava Brousková, Michal Holán, Radek Škvor, Zbyšek Pantůček a Martin Zahálka.

V českých kinech od 7. 11. 2024.