Desková hra Agricola se proslavila chvíli po svém vydání a získala hned několik cen. A to včetně českého ocenění Hra roku, které obdržela roku 2008. Jedná se o jednu z her náročnějších na mozkové závity. S ohledem na své kvality si udržuje své příznivce dodnes. Právě proto se budeme moct dočkat výroční edice v podobě big boxu.

Latinský název znamená v překladu "zemědělec", což naznačuje, čím se celá hra zabývá. Tematicky je hra zasazena do 17. století, kdy konečně vymizel mor. Zemědělci se tak mohou postavit na vlastní nohy a vypěstovat si nějakou tu obživu pro sebe. Herně se jedná o hru typu worker-placement, neboli umisťování pracovníků. Každý hráč na začátku hry získá pouze dva, nicméně s postupem času bude možné jejich počet navýšit. Na konci každého období přijde sklizeň, přičemž každého pracovníka bude potřeba naplnit. Období však nejsou stejně dlouhá a stávají se čím dál kratšími.

Na hráče je tak vyvíjen tlak, protože potřebuje nejenom suroviny a jídlo, ale také pracovníky. Nicméně času a prostoru je málo. Navíc, jak je u her s mechanikou umisťování pracovníků zvykem, si hráči navzájem překáží a omezují se v dostupných akcích. To je ale jediný druh interakce, který je zde přítomen, jinak si hráči hrají na svých vlastních políčkách.

Krom možnosti rozšiřovat a posléze vylepšovat své domečky mohou hráči pěstovat suroviny. Mohou také části svého herního plánu oplotit a chovat některá hospodářská zvířata.

Hra je rozdělena na jednotlivé etapy, každá z nich má svůj balíček karet. Tedy, hráči vědí, jaké akce se jim v jednotlivých etapách odemknou, ale neznají přesné pořadí. Tím je zajištěna značná rozmanitost jednotlivých her, aniž by tím byla celá hra zcela závislá na náhodě.

Ke hře vyšlo i mnoho rozšíření, včetně specificky českého balíčku Č, který přináší profese a malá vybavení, jež reflektují pojmy z naší historie a povahy.

Krom malých rozšíření se hra dočkala i řady velkých.

Big Box bude obsahovat mnoho rozšíření, nikoli však všechny. Výroční vydání tak bude obsahovat revidované vydání, kompletní rozšiřovací balíčky Artifex a Bubulcux, dlouho nesehnatelná proma, navíc upravené tak, aby lépe odpovídali revidované edici, nějaké novinky a šikovný organizér.

Celkově se dá těšit na 430 karet, přes 200 žetonů a na 270 dřevěných komponent.

Celé vydání je kompatibilní s rozšířením Agricola: Sedláci z Blat a také s rozšířením pro pátého hráče, tato rozšíření však nejsou součástí vydání.

Přestože se jedná o hru hodnou pozornosti, jistě není kvůli své obtížnosti pro každého. Naštěstí Agricola inspirovala různé další hry podobného žánru, každý hráč si je tedy schopen vybrat farmářskou hru dle svého vkusu.