Ve věku 72 let zemřel známý skotský herec Robbie Coltrane, který se proslavil především za svou roli Hagrida, bradavického klíčníka a šafáře. Coltrane, který se už dva roky potýkal se závažnými zdravotními problémy, zemřel v nemocnici Forth Valley Royal. Jeho původní jméno znělo Anthony Robert McMillan, ovšem po začátku své kariéry ve světě filmu se rozhodl, že si ho na počest Johna Coltranea, známého jazzového saxofonisty a skladatele, změní. Když byl brzkým dvacátníkem, začal se naplno věnovat nejenom divadlu, ale i stand-up komedii, ve které obzvlášť exceloval.

Mezi jeho nejslavnější filmy z 80. let tak patří například Mona Lisa, Caravaggio a Jindřich V., kde ztvárnil Sira Johna Falstaffa. Pokud jste navíc fanoušky éry, kdy Jamese Bonda ztvárňoval Pierce Brosnan, tak si Coltranea budete určitě pamatovat také. Ve filmech Zlaté oko a Jeden svět nestačí se představil jako Valentin Dmitryovich Zukovsky, bývalý KGB agent, který byl Bondovým spojencem. Z krapet děsivějšího soudku stojí za to vyzdvihnout i jeho výkon ve snímku Z pekla, kde si zahrál po boku Johnnyho Deppa. 

Svou nejslavnější roli ale získal v roce 2001, kdy byl obsazen do role bradavického hajného Hagrida v první filmové adaptaci Harryho Pottera. Sama J. K. Rowling už v roce 2011 prohlásila, že Hagrid byl postavou, které nikdy nehrozila smrt. Podle jejích slov to byl právě Hagrid, kdo Harryho zavedl do kouzelnického světa, tudíž to musel být opět on, kdo ho do něj zavede zas zpět, čímž odkazovala na scénu z Relikvií smrti, kdy Hagrid nese zdánlivě mrtvého Harryho k Bradavicím. Slavnou roli tak Coltrane ztvárňoval celých deset let. Sama autorka na svém Twitteru napsala následující:

„Už nikdy nepoznám nikoho, kdo by byl jako Robbie. Byl to neuvěřitelný talent, naprostý unikát a já jsem měla to štěstí, že jsem ho znala, pracovala a smála se s ním. Posílám svou lásku a nejhlubší soustrast jeho rodině, především jeho dětem.“

Na hercovu počest zveřejnil na svém Instagramu krátké video také Harryho představitel Daniel Radcliffe, podívat se na něj můžete níže.

Herec je taktéž držitelem ceny BAFTA za působení v krimi seriálu Bedna, což mu zajistilo získávání významnějších rolí. Byl taktéž nominován na Saturn Award právě za jeho výkon v roli Hagrida v Kameni mudrců.

Dále se také objevil ve snímcích jako Van Helsing, Bratři Bloomovi, Rebelka a Nadějné vyhlídky. Jeho posledním filmem bylo drama Effie Gray, které vyšlo v roce 2014.