Tento týden proběhl největší svátek fanoušků Star Wars. Krom oznámení nadcházejících titulů a slev jsme se dočkali i zakončení nejlepšího seriálu v historii celé série. Bohužel běží na Disney+, takže neexistuje legální způsob, jak se na finále u nás podívat. Nic nám ale nebrání zpracovat téma pojednávající o celém seriálu, který udržel fanoušky a zároveň redefinoval Star Wars tak, jak ho známe. Klonové války ale neměly celou dobu tak vysoká hodnocení a jednu dobu na tom byly velmi špatně. Seriálu se ovšem povedlo dostat se z bahna a nyní se nachází na samotném výsluní nejlepších seriálů všech dob. Než začneme, dovolím si upozornit na fakt, že v celém videu a článku budou spoilery na celý seriál a stejnojmenný film. Teď se ale už pojďme podívat, jak se z Clone Wars stala kultovní klasika.

V roce 2003 se objevila mikro série Klonové války, která se dočkala pouze 25 epizod. Děj zachycuje pár větších bitev, a hlavně se zaměřuje na psychiku Anakina. Show měl na starosti Genndy Tartakovsky, jehož tvorbu můžete znát ze Samuraje Jacka. Seriál nebyl úplně špatný, jen byl přehnaně akční.

Největšími taháky byl návrat rasy Gen’Dai, kterou můžete znát ze Staré republiky, vlčí Jedi, jenž byl mezi fanoušky velmi oblíbený, a hlavně neznámá učednice Dookua, která později získala jméno Asajj Ventress. Její souboj s Anakinem je zlatým hřebem celého seriálu. O pět let později jsme se ale dočkali animovaného filmu, který přepsal celý děj svého předchůdce, jenž byl do té doby brán jako kanonický. Lidé byli velmi pobouření, jenže to ještě netušili, co je čeká.

Problémem ovšem bylo, že film měl být původně seriál. Vzalo se tedy pár epizod a jen se hodily do sebe, aby vznikl tento film, co následně šel do kin. Na to, že mělo jít o kinofilm, trpěl snímek velmi špatnou animací, kdy v podstatě postavy jen překřižovaly ruce nebo se drbaly na bradě.

Příběh na tom nebyl o moc lépe. Vše se točilo kolem učednice Anakina, mladé Ahsoky Tano, která byla naprosto otravná. Upřímně skoro nikdo ji neměl na začátku rád, protože šlo o typickou malou holku, které máte chuť dát jednu výchovnou pokaždé, co promluví. Celá zápletka se točila kolem malého Hutta, jenž měl být doručen jeho rodičům. A víte, co byl komediální vrchol celého filmu? Vtipy o prdění! Film se hlavně od fanoušků dočkal velké kritiky a režisér Dave Filoni měl co zachraňovat.

O dva měsíce později téhož roku jsme se dočkali první epizody seriálu s názvem Přepadení, kde sledujeme Yodu a partu vojáků, kteří se snaží čelit Asajj Ventress a jejím droidům. K překvapení všech šlo o nadprůměrnou epizodu a celá první série si držela stejné hodnocení.

Koncept Klonových válek spočíval v tom, že někdy obsahoval příběhy pouze na jednu epizodu, jindy například čtyři epizody, které na sebe navazovaly, ale jinak byly odděleny od zbytku série. To umožňovalo vzít příběhy, které by jinak zabraly stopu jednoho filmu, a vyhodit je ve formě pár epizod. Děj se netočil jen kolem nejznámějších postav. Hned v první sérii nám jsou představeni noví lovci odměn, za zmínku stojí Bane, Aurra Sing nebo Shanan Alama. První série končila velkým útokem lovců na budovu Senátu a v sázce toho bylo opravdu hodně.

Druhá série rozhodně chtěla být lepší verzí první série, a tak jsme se v několika dílech podívali na Mandalore a odhalili více z osobního života Obi-Wana. V prvních dvou sériích se hodně ukazovaly události z pohledů ne tolik známých Jediů a dokonce klonů a droidů. Díky tomu lidé přestali brát klony jen jako bezmyšlenkovité osoby. Každý měl svůj unikátní příběh a do určité míry i osobnost. Seriál umožnil lidem s nimi sympatizovat, a tak jsme si všichni zamilovali Rexe, Fivese, Echoa, Tupua a hlavně 99, který sloužil jako symbol naděje a odhodlání.

Třetí série přinesla menší změny v designu a velké v příběhu. Seriál nyní dospěl a přestal brát určité ohledy, protože se na něj kromě dětí koukalo starší publikum. Třetí série je nejvíce známa představením Nightsisters, které využívají Sílu trochu jinak než Jediové a Sithové. Byla odhalena minulost Ventress, více jsme se podívali na politickou stránku Republiky, a hlavně jsme se podívali na Mortis. Jedná se o éterickou oblast, ve které žily tři osoby – otec, dcera a syn. Šlo o jakési ztotožnění Síly. Otec zaručoval rovnováhu mezi temným Synem a Dcerou, jež zastávala podobu světlé strany Síly. Syn odhalil Anakinovi jeho budoucnost jakožto Dartha Vadera a Anakin se snažil udělat cokoliv proto, aby tomu zabránil a nastoupil na pozici strážce rovnováhy Síly místo Otce. Bohužel se vše tak nějak zvrtlo a na konci všem byla vymazána paměť. Šlo o dosavadní nejlepší epizody a hodnocení to jen potvrzuje.

Čtvrtá série přidala na temnosti. Nejznámější dva příběhy jsou osudy klonů na planetě Umbara a samotné finále. Umbara byla planeta, na které 501. legie bojovala pod velením jedie Krella proti separatistům. Jenže Krell cítil, že se něco chystá a rozhodl se poslat v podlé misi klony proti sobě. Šlo o jakousi předzvěst toho, co nás teprve čekalo.

No a konec série?! To byla emotivní jízda. Savage Opress byl Zabrak jako každý jiný, ovšem Nightsisters ho posílily a daly mu za úkol najít jeho mladšího bratra. Fanoušci netrpělivě čekali na odhalení jeho dlouho ztraceného bratra, když tu najednou – Darth Maul. Šlo o první ukázku Maula od konce Skryté hrozby a fanoušci celé finále čtvrté série milovali.

Pátá série následovala příběh pomsty Maula a Opresse, který končil na Mandalore soubojem proti Darth Sidiousovi. V této sérii jsme se taky dočkali příběhu rebelů na planetě Onderon, mezi kterými se objevil i Saw Gerrera, kterého jste mohli vidět ve filmu Rogue One.

Chválu sklidily i epizody o mladých padawanech, kteří právě procházeli finální zkouškou pod vedením Ahsoky. Na konci zkoušky si zformovali svůj vlastní světelný meč. Konec série se celý točil opět kolem Ahsoky, jež byla touhle dobou fanoušky oblíbená postava, protože jak se vyvíjel seriál samotný, vyvíjel se i její charakter a vztah s jejím mistrem. Ahsoka byla mladá a nerozvážná, přesto si dokázala stát za svým a bojovala za to, co je správné, což velmi často šlo přímo proti pravidlům Řádu Jedi. Na konci série je mylně obviněna z útoku na samotný Řád, a i když se situace vyjasní, rozhodne se z Řádu odejít, což doteď patří mezi nejdojemnější epizody vůbec.

To měl být konec seriálu samotného. Jenže Netflix odkoupil několik posledních epizod a vydal je roku 2013 pod názvem Ztracené mise. Fanoušci čekali pouze pár posledních příběhů, jenže nikdo netušil, co nás čeká. Série se točí kolem tréninku Yody pod vedením Qui-Gona Jinna, který jakožto Force Ghost, tedy duch, který přežívá díky propojení se Sílou, učí Yodu, jak se více propojit se Sílou.

To je ovšem nic oproti zbytku série, kdy odhalujeme skutečnou podstatu klonových válek a Rozkazu 66. Zjišťujeme, že Jedi, který přikázal výrobu klonů, byl ve skutečnosti mučen Dookuem na rozkaz Sidiouse. Sidious zinscenoval celou válku jen proto, aby se mohl obrátit proti Jediům a vytvořit z Republiky Impérium. Aby zaručil maximální kontrolu nad klony, nainstaloval jim do hlavy čip, který je donutí poslouchat právě Rozkaz 66. Klon Fives celé spiknutí odhalí, bohužel se mu nepovede ho zastavit.

Na skoro šest dlouhých let bylo ticho a všichni čekali, že se další série nedočkáme, protože Disney, které stihlo odkoupit Lucasfilm, přesunulo tvůrce na seriál Star Wars Rebels, které bylo opět orientováno na děti. Jenže na konci roku 2018 přišla malinká upoutávka na sedmou, poslední sérii. Fanoušci byli neskutečně nadšeni. První trailer sklidil ještě větší úspěch a samotná série patří nyní mezi nejúspěšnější seriály všech dob. Poslední čtyři epizody se odehrávají během 3. filmové epizody a sledujeme zde Ahsoku, která čelí Maulovi na Mandalore, kde se mu zatím povedlo převzít kontrolu nad vládou. Série končí samotným rozkazem 66 a je důkazem, že Dave Filoni nejen umí psát výborné postavy, ale zároveň posunout Star Wars na novou úroveň.

Je až neskutečné, jak z jedné věty v Nové naději vznikl propracovaný seriál, který prohloubil osobnosti již známých postav, a zároveň představil postavy a momenty zcela nové, které nyní berou fanoušci jako to nejlepší z celé ságy. Sama Ahsoka se stala symbolem show a tvorby Davea Filoniho a George Lucase.

Na internetu se již nachází petice, aby Disney neznásilňovalo značku jako do teď a do vedení celého universa opět posadilo Lucase a Filoniho, kteří ví, jak budovat velkolepé světy. Klonové války jsou jakousi modlou fanoušků Star Wars, a pokud máte rádi filmy a seriál jste do teď neviděli, tak hned po dokoukání tohoto videa nebo přečtení článku se na něj vrhněte. Jen doporučuji přežít první dvě série, které nejsou tolik promakané.

Seriál si můžete pořídit na DVD, nebo počkat, až se Disney+ dostane k nám, protože jiný legální způsob, jak ho zkouknout, neexistuje. Ovšem v posledních dnech ho lze vyhledat na HBO GO, které nyní přidává spoustu Disney filmů a seriálů na svou platformu.

Malinký edit, v době střihu tohoto videa a přípravy článku dokonce přibyly první dvě série a dalších se snad brzy dočkáme. To by bylo pro dnešek vše. Rozhodně nezapomeňte zkouknout i další videa o Star Wars na našem kanále, hoďte odběr pro další popkulturní novinky a hlavně – Nechť vás provází Síla!