Po téměř čtvrt století se vrací na scénu anime Yu Yu Hakusho, ovšem ne v podobě, v jaké na tento kousek rádi vzpomínáme. Už na Geeked Weeku byla odhalena nová hraná adaptace, která s sebou samozřejmě nese jisté obavy. První ukázka sice nevypadala nejhůř, ale zároveň se nejednalo o zázrak. Nyní Netflix vydal oficiální trailer, který láká na premiéru, jenž nastane 14. 12. Ten už ale dokázal upoutat pozornost. Jak šílenou mají hrané adaptace a Netflix minulost, tak o to příjemnější je vidět, že One Piece změnil více, než se zdá.

Nová ukázka poměrně věrně adaptuje nejlépe prodávanou mangu Yu Yu Hakusho, tentokrát jsme se dočkali i speciálních efektů, soubojů a obecně více akce. Jedná se o velmi příjemné překvapení, jelikož konečně máme možnost vidět, jakým stylem jsou právě ony speciální efekty ztvárněny.

Seriál sice bude mít jen pět epizod, ale zachytit by měly příběh Yusukeho a jeho nefér smrti. Podstatnou otázkou je ale způsob, jakým animátoři plánují ztvárnit ono duchovno a spirituální energii. S tím vším vypomáhala společnost Scanline VFX, která je známá svou prací na velkých hollywoodských produkcích.

Do jaké míry mohou být CGI-postavy zobrazeny zblízka, záleží na vzdálenosti od kamery, na tom, zda se v nich vedou dialogy, a na výrazu tváře,“ řekl režisér vizuálních efektů Tomofumi Akahane. „S nasazením Scanline VFX jsme byli schopni dosáhnout vyšší kvality než u jakéhokoli jiného japonského titulu a dosáhnout takové kvality, kdy běžný divák nepozná, že se jedná skutečně o CGI.“ Ačkoliv to zní více než skvěle, stále si raději zachováme střízlivý pohled. Vytvořit dokonalé speciální efekty se nepovedlo ani ve One Piece, i když japonská produkce jako taková dokáže velmi mile překvapit. Nádherným důkazem toho je nová Godzila -1.0 v kinech.

Uznání si zaslouží způsob, jakým se natáčely akční scény. Při natáčení snímalo 170 kamer herce současně v rozsahu 360 stupňů. Díky tomu mohl režisér Sho Tsukikawa dodatečně zvolit nejlepší úhel, jako kdyby pohyboval jedinou kamerou. Zároveň ale poradce pro vizuální efekty Ryo Sakaguchi potvrzuje, jak náročné je vytvořit věrné modely. Obrovská výzva byla například v případě bratrů Toguro. Starší Toguro může deformovat své tělo a Mladší Toguro může rozšířit své svaly: „Tělesné rozměry herců a postav jsou odlišné, takže bylo opravdu těžké měnit měřítko. Nešlo jen o to změnit jejich výšku, museli jsme zajistit, aby linie pohledu na protivníky byla přesná.

Ať už seriál dopadne jakkoliv, rozhodně to zanechá stopu jak na Netflixu, tak i hraných adaptací. Současný trailer vypadá daleko lépe než předchozí ukázka, ale stále se vše může ošklivě zvrhnout. To se ale dozvíme až 14. 12. na Netflixu.

Yu Yu Hakusho byl poprvé adaptován pro filmové plátno jako anime seriál, který se vysílal od října 1992 do prosince 1994. Teprve osm let po skončení seriálu vznikla v USA jeho anglicky dabovaná verze pro Cartoon Network. Na motivy mangy byly vydány také dva animované filmy, jejichž děj se však od původního díla odchyluje.