Máme zde první prosincové box office okénko. Šampionem domácího box officu se po víkendu tentokrát stal koncertní film Renaissance: A Film by Beyoncé, který po svém zahajovacím víkendu utržil 21 milionů dolarů. Když k tomu připočteme ještě tržby mezinárodní, tak celkově má snímek na kontě 27,4 mega.

V porovnání s koncertním filmem Taylor Swift: The Eras Tour, který premiéroval před několika měsíci, to zas až tak působivý výsledek není, přesto to stačilo na to, aby si film se slavnou americkou zpěvačkou zajistil na v rámci domácího box officu první místo. I tak ale nejde o žádnou katastrofu, vlastně se jedná o poměrně dost dobrý start, protože podle predikcí se očekával o něco nižší výsledek. Podobně jako u Taylor Swift, tak i zde by mělo platit, že do kin se především nahrnou přední fanoušci zpěvačky, v následujících týdnech by tudíž měla návštěvnost zase rychle klesat. 

Na druhé místo spadl prequel Hunger Games s podtitulem Balada o ptácích a hadech. Ten po svém třetím víkendu utržil 14,5 milionů dolarů, celosvětově to dělá 243,9 mega. Rozpočet filmu činil 100 milionů, tudíž studio Lionsgate má alespoň jistotu, že ze snímku nebude žádný propadák. V následujících týdnech by se film mohl vyškrabat ještě na 300 milionů, což je sice relativně fajn výsledek, ale v porovnání s předešlými komerčně úspěšnými díly filmové série to je i tak docela slabota.

Na třetím místě máme novinku jménem Godzilla -1.0. Velice chválený japonský snímek o ničivém řádění slavného filmového monstra utržil po americké premiéře 11 milionů dolarů. Když k tomu připočteme ještě tržby mezinárodní, tak snímek by měl mít momentálně na kontě něco kolem 34-35 milionů dolarů. A byť se to může zdát při pohledu na některé sekvence neuvěřitelné, film se natočil za „pouhých“ 15 mega. Už teď to tudíž vypadá, že japonská Godzilla v kinech skutečně zaboduje.

Na čtvrtém místě se udržel animák Trollové 3, který po víkendu utržil 7,6 milionů, celkově to dělá 160,6 mega. Zde se znovu hodí připomenout, že rozpočet činil 95 mega. A jelikož návštěvnost v kinech poměrně rychle klesá, o žádný hit roku se jednoznačně jednat nebude.

Skutečným animovaným malérem je ale nejnovější Disneyho pohádka jménem Přání. Ta po svém druhém víkendu utržila jen 7,4 milionů, což je oproti minulém týdnu propad v tržbách o více než 62 %. Celosvětově má film na kontě 81,6 mega, což není ani trochu dobrý výsledek. Rozpočet se totiž pohyboval kolem 200 milionů dolarů, což znamená, že Disney bude patrně mít na krku propadák jako hrom. 

A na co do kina tento týden? Těžko říct, žádná vyloženě velká pecka do našich kin nepřiletí. Pokud ale rádi sledujete nové pohádky, můžete dát šanci titulu Perinbaba a dva světy, poslednímu filmu režiséra Juraje Jakubiska, který zemřel letos v únoru.

Film do českých a slovenských kin dorazí ve čtvrtek, tedy 7. 12. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.