Teprve nedávno proběhla taková menší kauzička, nad níž pravděpodobně pozvednou obočí i lidé, kteří se nepovažují za žádné velké fanoušky slavné karetní hry Magic: The Gathering. Do domu jednoho Youtubera totiž vpadli agenti z detektivní agentury Pinkertons, která ve Spojených státech existuje už od roku 1850 (Ne, nespletli jsme si číslo, opravdu pochází z půlky 19. století). Jaký k tomu měli důvod? Inu, začneme od začátku.

Vše začíná u Dana Cannona a jeho youtubového kanálu jménem oldschoolmtg, který tvoří obsah o kartách Magic: The Gathering. Majitel kanálu si objednal zbrusu novou edici jménem March of the Machine, která vyšla teprve minulý týden. Na Cannona ale čekalo pěkné překvápko. Místo výše zmíněné sady mu totiž došlo March of the Machine: The Aftermath, což je ještě novější edice padesáti karet, která má oficiálně vyjít až za necelé dva týdny, přesněji 12. 5. 2023. To samozřejmě znamená, že se tato edice ještě neměla dostat do žádných rukou. Co ale udělal oldschoolmtg?

Ano, natočil o tom video. To ale mělo pak své následky, v rámci kterých na Cannona čekalo ještě jedno velké překvápko, tentokrát o něco nepříjemnější. Další den ráno jeho manželka otevřela dveře dvojici agentů z výše zmíněné agentury. A když k vám přijdou zástupci od takové společnosti jako Pinkertons, která se například i podílela na honu Butche Cassidiho a Sundance Kida, tak víte, že je malér. Potvrdit to ostatně mohou třeba i hráči Red Dead Redemption 2.

Oba agenti podle všeho Cannonovi vyhrožovali deseti lety vězením a pokutou ve výši 200 000 dolarů. Následně pak majitele kanálu a jeho ženu nutili ke spolupráci, přičemž i pohrozili, že pokud spolupracovat nebudou, v domě je zadrží, zavolají místního šerifa, následně prohledají celý dům a ke každé nalezené kartě Magicků, kterých má Cannon samozřejmě tuny, budou chtít účtenku.

Vše se ale nakonec samozřejmě vyřešilo, Cannon vysvětlil, že připravovanou edici neukradl, přičemž celé to je jen jeden velký omyl. Chyby se podle všeho dopustil obchod, který mu edici poslal. Jelikož ještě nevydaná edice částečně sdílí název s edicí, která vyšla minulý týden, někdo se evidentně spletl a poslal mu špatný balík. Cannon tak následně March of the Machine: The Aftermath odevzdal a na žádost studia Wizards of the Coast, které na něj agenty od Pinkertons poslalo, stáhl svá videa. 

Asi není divu, že Cannon a jeho žena, která během návštěvy propukla v pláč, byli z celé události pěkně vyděšení a zaskočení. Však se také není čemu divit, poslat na Youtubera tvrďáky od Pinkertons je poměrně dost extrémní reakce. Pokud byla známa jeho adresa, Wizardi ho mohli nejdříve kontaktovat řekněme trochu „umírněnějšími“ způsoby, například dopisem, mailem nebo právníkem. Cannon ale sdělil, že představitelé od Wizards of the Coast se mu následně za drastické kroky omluvili.

Youtuber ale pak následně ještě zjistil, že agenti od Pinkertons se ho pokusili zastihnout v době, kdy nebyl doma, přičemž poté se rozhodli dostat informace od vyděšených sousedů.

Tím to zároveň pro Wizardy nekončí, protože novinářka Linda Codega, která se zabývala i jejich problematickými novými licencemi Dungeons & Dragons, momentálně vyšetřuje, zda se Wizards of the Coast neuchylují k takto extrémním praktikám častěji. A to nejenom vůči fyzickým osobám, ale třeba i jiným společnostem.

Zkrátka a dobře se jedná o další kauzu, která Wizardům rozhodně neprospěje. Vyjádření od Cannona najdete ve videu, které si můžete pustit níže.