TAAF neboli Tokyo Anime Award Festival je akce, kdy se oceňují nejlepší anime v různých kategoriích. Cílem TAAF je objevit nové talenty, propagovat animační průmysl a kulturu, plus i přispívat k turistickému ruchu Tokia. K tomu slouží i heslo: „TOKYO is the HUB of contemporary ANIMATION“ (Tokio je rozcestník současné animace).

Nejedná se ale jen o díla na půdě Japonska. Součástí festivalů je i promítání animovaných děl z celého světa, díky čemuž se prohlubují vztahy mezi milovníky animace a poskytuje to i inspiraci ostatním tvůrcům. A samozřejmě to těší i samotné diváky.

COMPETITION CATEGORY

Jednou z kategorí je Competition Category. Ta se zaměřuje na tvorbu, která dosud nebyla představena v Japonsku, mohou se do ní přihlásit jak amatéři, tak i profesionálové. A na tuto kategorii se v tomto článku podíváme blíže.

Feature Animation

Díla, která jsou delší 60 minut, se řadí do kategorie celovečerních dílů. V této skupině se utkalo 31 přihlášených, kteří pocházeli z 27 zemí a různých teritorií. Z celkového počtu byly vybrány pouze 4 filmy pro finální nominace. V porotě zasedali: Masashi Ando, Eiji Han Shimizu, Benoît Philippon a Ross Stewart.

Ač se to zdá neuvěřitelné, hlavní cenu získal snímek My Sunny Maad od režisérky Michaely Pavlátové spolu se svým týmem, který pochází z Česka, Slovenska a Francie.

„Když se česká žena Herra zamiluje do afghánského muže Nazira, nemá absolutně žádnou představu o tom, do čeho jde. A to je přesně to, co ji láká. A nemůže se dočkat, co ji v novém životě čeká, byť v Afghánistánu.“

Award of Excellence získal snímek Bob Spit – We Do Not Like People od režiséra Cesara Cabrala z Brazílie.

„Komiksová postava Bob Spit žije v postapokalyptické poušti v mysli svého tvůrce, brazilského kreslíře Angeliho. Když se Angeli rozhodne Boba zabít, starý pankáč opustí tuto pustinu a postaví se svému stvořiteli.“

Short Animation

Ostatní animační tvorba, která je kratší než 30 minut, spadá do kategorie Short Aniamtion. Zde se přihlásilo 874 účástníků z 57 zemí a území. Z nichž bylo vybráno 32 krátkých filmů, které postoupily do nominací. V porotě zasedali: Tomoyuki Saito, Yuji Matsukura, Moïra Marguin, a Seoro Oh.

Hlavní cenu si odnáší short Souvenir Souvenir od režiséra Bastien Dubois z Francie.

„Deset let jsem předstíral, že natáčím film z alžírských válečných suvenýrů po dědečkovi. Dnes si nejsem jistý, jestli chci slyšet, co mi chce říct.“

Award of Excellence obdržel snímek od čínského režiséra Zhou Haorana s názvem Paddy.

„Malý strašák se vydává na dobrodružnou cestu za nalezením oblíbené hračky. Cestou však zažívá několik podivností. Ztracený ráj, montážní linka, imigrační příliv... Má tolik otázek, ale odpovědi se mu nedostává. Je vůbec možné dostat odpověď na všechny otázky?“

Přečtěte si také: The Spider: Krátkometrážní film o hororovém Spider-Manovi představuje trailer

Další udělovanou cenou pro krátkometrážní filmy je Toshima City Award neboli cena města Toshima. Tu letos obdržel šestiminutový snímek Takano Intersection od režiséra Mizuki Ita z Japonska, pojednávající o životech třech cizinců.

„V jednom městě se na okamžik protnou životy tří cizích lidí.“

Poslední ocenění za Nejlepší studentský film vyhrál počin HIDE AND SEEK od japonské studentky Curie Baek, která tímto reprezentovala svoji univerzitu Japan Electronics College.

Hodnocení nominovaných snímků proběhlo prostřednictvím online projekcí a videokonferencí porot z jednotlivých zemí, které rozhodly o vítězích v obou zmíněných kategoriích. Slavnostní předávání cen Tokyo Anime Award Festival 2022 se pak konalo 14. 3. v Tošimském občanském centru. Pro Českou republiku jde jistě o veliký úspěch na poli anime scény, Michaele Pavlátové tímto gratulujeme.