Organizace SAG-AFTRA 13. července zahájila hereckou stávku a paralyzovala tím Hollywood. Herci se tak přidali ke scénáristům, kteří stávkují již od května a konec obou stávek je v nedohlednu, protože i přes probíhající vyjednávání se obě odborové organizace s velkými filmovými a televizními studii zatím nedohodli. Představy obou stran se stále razantně liší. Společně se scénáristy se již teď stávka stala druhou nejdelší v historii. Ta nejdelší trvala v roce 1988 153 dní. My se nyní pohybujeme kolem čísla 120.

A konec je, zdá se, pořád v nedohlednu. Na popud stávky se rozhodli založit odborovou organizaci i pracovníci okolo vizuálních efektů, která se nejspíše do stávky vrhne taky. Nicméně před nimi se ke stávkujícím připojí nejspíše další skupina, která spadá přímo pod odbory SAG-AFTRA. A tou jsou herci, kteří pracují pro videoherní společnosti.

Odbory vyjednávaly s herními studii nové podmínky fungování a zdá se, že nastává stejný problém, jaký mají herci z filmové a seriálové branže. Chůva k pohledání, a především odborová předačka Fran Drescher se tak vydala na další štaci, jejíž cílem jsou rovné podmínky pro herce. Kromě zvýšení platů přibližně o 11 % s ročním navýšením o 4 % jde především o ochranu proti umělé inteligenci. Ta je velikým strašákem pro celé herecké odvětví včetně jeho videoherní části.

Důležitou součástí úmluvy pro odbory je pak přítomnost lékařů přímo na place a delší doba odpočinku pro herce. Videoherní herce totiž trápí podobně, jako pracovníky VFX, brutální tlak ze strany studií, kdy doba na regenerace či odpočinek se limitně blíží nule. Tak jako ochrana zdraví.

Původní smlouva mezi herními společnostmi a herci měla vypršet již v listopadu loňského roku. Byla však prodloužena o rok s tím, že obě strany chtěli větší prostor pro vyjednávání. To se bohužel zaseklo na rozdílných preferencích. 26. září tak proběhne hlasování, které buď vžene herce do stávky nebo dojde k podpisu nové platné smlouvy. Naposledy herci proti herním společnostem stávkovali v roce 2016 a stávka trvala celých jedenáct měsíců.

Co to znamená pro hry samotné? Smlouva se týká takových velikánů jako je například herní divize Warner Bros. a společností typu Take Two, Activision, Electronic Arts, Epic Games či Insomniac Games. Vydání nového Spider-Mana od Insomniac Games by se stávka týkat neměla. Ale případné stávkování určitě ovlivní očekávané tituly jakými bezpochyby jsou Wolverine od Insomniac Games, neoznámené GTA VI nebo třeba i prokletou týmovku Suicide Squad. V ohrožení může být rozšíření pro Diablo IV, sportovní hry od EA pro příští rok a mnoho dalšího. 

Rok 2024 z pohledu zábavního průmyslu nevypadá úplně růžově.

Komplexně rozebraná stávka v Hollywoodu