Luffy sice dorazil do našich knihkupectví už před měsícem, ale to nezmenšuje radost, jakou nám tato série přináší. One Piece je manga, která nejenže stále vychází od roku 1997, ale je zapsaná v Guinnessově knize rekordů coby nejprodávanější manga od jednoho jediného autora (ke konci roku 2023 se jí prodalo přes 523 milionů!). Dlouho se volalo potom, aby se tahle série začala vydávat i u nás a přání je konečně vyslyšeno díky nakladatelství Crew, které se rozhodlo nastoupit na tuto nekonečnou plavbu. Přeci jen One Piece vychází dodnes a má už přes 100 svazků, jež bude potřeba přeložit, vyčistit a vydat. A má cenu nastoupit na tuto cestu?

One Piece píše Eiičiró Óda, jenž se inspiroval pirátskými příběhy a vypráví ho v alternativním světě, kde se nachází One Piece – Velký poklad. V tomto světě je také Luffy, mladý pirát, který snědl ďáblovo ovoce, načež se jeho tělo proměnilo v gumu. Pokud ale někdo pozře toto ovoce, získá prokletí v podobě neschopnosti plavat. To ale mladého piráta na cestě stát se Králem pirátů rozhodně neodradí a postupně shání do své posádky nové členy. A jako první potkává obávaného lovce pirátů Roronoa Zoru.

První svazek tohle všechno krásně popisuje a je velmi příjemné osvěžit si počátky tohoto velkého dobrodružství. O to větší je radost, pokud se ohlédneme na to, v jakém tempu budou jednotlivé svazky vycházet. V plánu je vydat šest knih ročně, tedy ob měsíc se dočkat aspoň jednoho nového výtisku. Letošní rok je o to speciálnější, jelikož je v plánu vyprodukovat pět svazků.

Nejedná se ale o nic jednoduchého, jelikož je potřeba nejen vše dokonale překreslit, ale i upravit zvukové efekty a předně zařídit kvalitní překlad. Toho se ujmuli manželé Kabelkovi. Eliška Vítová Kabelková pracovala dokonce i na překladu hrané verze One Piece. Následně je to ale jeden velký překladatelský kolotoč, jelikož je potřeba ověřit správnost překladu i terminologii, a hlavně pohlídat si správnost textu.

Samotné vydávání leželo po nějakou dobu v lehkém oparu nevědomosti. Byl zde problém s autorskými právy, a ještě k tomu ta obří délka série. Nakonec se to vše dalo do pohybu a úspěch seriálu jen dodal víru v to, že tahle série bude vzkvétat. Konec konců, jak moc tomu v nakladatelství věří ukazuje už jen obrovské zapálení do vydávání. Už tenhle měsíc je venku i druhý svazek a pokud vám to je málo, tak Crew si připravila ještě jedno překvapení.

A tím jsou elegantní knižní boxy, do kterých se vejde vždy jeden zásadní dějový oblouk, tedy přibližně 12 svazků. A co si budeme, v knihovničce vedle vašich ostatních manga sérií budou vypadat doopravdy skvěle. (A to mi věřte!)

Je tedy načase nastoupit na kocábku a vyplout do zlatého věku pirátů. Kdo je s námi?

One Piece od Netflixu - konečně dobré live action anime?