Minulý týden premiéroval v amerických a kanadských kinech Babylon, nový velkofilm talentovaného mladého režiséra Damiena Chazellea, tvůrce snímků jako Whiplash, První člověk a La La Land. A už jenom samotné trailery přislibovaly řádně zajímavou a do jisté míry i ujetou podívanou, ve které navíc působí takoví herečtí pardálové jako Brad Pitt, Margot Robbie, Tobey Maguire a Olivia Wilde. Tudíž zde máme oscarového režiséra, hvězdné obsazení a zasazení do Hollywoodu 20. let. To zní jako ideální recept na úspěšný film, ne?

Inu, zatím to tak nevypadá. Alespoň ne pro Babylon. Snímek totiž po necelém týdnu, kdy byl uveden do kin, vydělal jen mizerných 5,3 milionů dolarů, což je s ohledem na rozpočet, jenž činí asi 80 milionů, opravdu žalostně málo. Babylon je tak na velice dobré cestě stát se jedním z největších propadáků roku 2022. 

Paramount nedávno oznámil, že aby mohl snímek považovat za úspěch, musí celosvětově vydělat minimálně 250 milionů. Zatím ale film odstartoval velice bídně, tudíž je otázka, zda se k oné hranici vůbec jen přiblíží. A co si budeme povídat, snímek měl tu smůlu, že vyšel týden po premiéře druhého dílu Avatara, o který bude v kinech největší zájem patrně až do ledna příštího roku.

Film se navíc dočkal poměrně rozporuplných recenzí, někteří ho blahořečí za onen unikátní a krapet trhlý styl, který je však po všech směrech zábavný, a jiní ho zas zatracují jako otravnou a nezáživnou podívanou. Ve snímku je údajně také hromada nahoty a bizarních sexuálních sekvencí, což by samo o sobě mělo být docela dobrým lákadlem, ale zdá se, že zatím to moc nefunguje. 

Ovšem Paramount a Chazelle ještě nemusejí házet flintu do žita. Je totiž nutné připomenout, že Babylon premiéroval pouze v amerických a kanadských kinech. Film tak stále ještě můžou zachránit mezinárodní tržby. O úspěchu filmu tak rozhodne leden/január příštího roku. Tehdy totiž Babylon zamíří do kin všude po světě, včetně i těch našich. Tak uvidíme, jak se filmu bude nadcházející měsíc dařit. Jak už nějaký ten pátek víme, snímek se bude odehrávat ve 20. letech v Hollywoodu, přičemž by se měl zaměřit na končící éru němých filmů.

Dále se ve filmu představí hvězdy jako Li Jun Li, Jovan Adepo, Katherine Waterston, Flea, Samara Weaving, Lukas Haas, Rory Scovel, P.J. Byrne, Spike Jonze, Chloe Fineman, Jeff Garlin a Jean Smart.

Do našich kin by se měl snímek dostat 19. 1. 2023.