Velice smutná zpráva ohledně skonání slavné herecké legendy tentokrát přichází z Paříže. Světoznámý francouzský herec Alain Delon, jenž se stal tváří (nejenom) mnoha klasických filmových detektivek, zemřel ve svém domě v Douchy jižně od Paříže. Agentuře AFP o tom informovaly jeho tři děti.

Herec, který se už delší dobu potýkal se závažnými zdravotními problémy, kvůli kterým už po smrti podle všeho sám toužil, skonal obklopen svou rodinou. Bylo mu 88 let. Herec proslul jako šarmantní a pohledný elegán, který skvěle zvládal role jak komediální, tak i vážnější.

Alain Delon se narodil v roce 1935 v Sceaux v metropolitní oblasti Paříže. Během dospívání se vyučil řezníkem, v rámci čehož nějakou dobu pracoval v obchodě svého nevlastního otce. Posléze začal sloužit ve francouzském námořnictvu v první indočínské válce. Po návratu však na řeznictví už nechtěl ani pomyslet. Vystřídal tak hned několik zaměstnání, v druhé polovině 50. let pak vstupuje jakožto herec do světa francouzské kinematografie.

Jeho hereckým debutem bylo drama Když se do toho zaplete žena (1957), který natočil režisér Yves Allégret. O rok později pro něj byla zásadní účast ve filmu Kristýna (1958), v němž si zahrál po boku herečky Romy Schneider, se kterou se posléze zasnoubil. Během padesátek se tak herec ještě objevil třeba v komediích jako Buď hezká a mlč (1958) a Faibles femmes (1959). 

Zlatá éra jeho kariéry, která trvala hned pár desetiletí, začala v 60. letech, kdy natáčel se slavnými francouzskými a italskými režiséry. Jednoznačně stojí zmínit jeho působení ve filmu Rocco a jeho bratři (1960), který natočil Luchino Visconti, jeden z nejlepších filmařů italské kinematografie. Herec za něj navíc získal zvláštní cenu poroty na filmovém festivalu v Benátkách. O několik let později si zahrál i v režisérově filmu Gepard (1963).

V 60. letech také začíná vstupovat do světa krimi filmů, díky kterým se obzvlášť proslavil. Za zmínku tak stojí jeho působení v titulech jako Melodie podzemí (1963), Samuraj (1967), Bazén (1969) nebo Sicilský klan (1969). A určitě bychom neměli zapomenout na jeho okouzlující výkon v dobrodružné klasice Černý tulipán (1964). 

Nejslavnější detektivky, ve kterých se Delon během své kariéry objevil, však přišly až v 70. letech. Hned na začátku nového desetiletí si zahrál ve vynikajícím krimi thrilleru Osudový kruh (1970) a gangsterce Borsalino (1970). Následovalo drama Vdova (1971) a western Rivalové pod rudým sluncem (1971).

Jeden z jeho nejslavnějších a nejlepších filmů, kde Delon podal naprosto excelentní výkon, bylo působivé krimi drama Dva muži ve městě (1973), které natočil José Giovanni. Mezi další povedené krimi tituly ze 70. let pak ještě patří Spálené stodoly (1973), Borsalino a spol. (1974), náležitě napínavá Povídka o policajtovi (1975) nebo Smrt darebáka (1977). 

Ve filmovém světě zločinu zůstává Alain Delon i v 80. letech, během kterých se objevil ve snímcích jako Tři muži na zabití (1980), Bojovník (1983) nebo Slovo policajta (1985).

Během 90. let se herec objevoval v méně známých titulech, ale za zmínku stojí jeho působení ve snímku Poloviční šance (1998), v němž se objevil i jeho neméně slavný herecký kolega Jean-Paul Belmondo. S tím si už ostatně zahrál ve výše zmíněné filmu Borsalino. Jednou z jeho úplně posledních rolí byl Caesar v dobrodružné bláznovině Asterix a Olympijské hry (2008).

Poslední roky svého života strávil v ústraní. Je držitelem Čestného Zlatého medvěda z Berlinale a Zlaté palmy z Cannes, přičemž v roce 1964 byl i nominován na Zlatý glób v kategorii Nová hvězda roku. Pozůstalým vyjadřujeme upřímnou soustrast