Svět filmu zastihla velice smutná zpráva. Oscarový americký filmař William Friedkin, kterému například vděčíme za legendární horor Vymítač ďábla (1973), v pondělí zemřel v Los Angeles. Jeho úmrtí potvrdil Stephen Galloway, děkan Chapmanovy univerzity a známý Friedkinovy manželky. Bylo mu 87 let.

Friedkin se narodil v roce 1935 v Chicagu, jeho rodiče byli židovskými uprchlíky z Ukrajiny, která na začátku 20. století čelila protižidovským pogromům. Když začal Friedkin chodit do školy, zprvu to vypadalo, že by se mohl věnovat profesionálně basketbalu, jinak příliš vzorným studentem věru nebyl.

Už jako teenager začal objevovat krásy filmu. Vliv na něj měl obzvlášť kultovní snímek Občan Kane (1941), který podle určitých zdrojů zhlédl už jako puberťák, ovšem sám režisér prohlásil, že poprvé ho viděl až ve svých pětadvaceti letech. Ať už to bylo jakkoliv, právě po zhlédnutí onoho filmu začal Friedkin propadat světu kinematografie, kterou chtěl následně obohatit také svou vlastní tvorbou. 

Na začátku své kariéry se Friedkin věnoval především televizní a dokumentární tvorbě. Jeho prvním dokumentem byl oceněný titul The People vs. Paul Crump (1962), kterým už na začátku 60. let dokázal, že na režírování má talent. V seriálovém světě zas začínal na sérii Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (1962), pro nějž natočil jednu epizodu ze třetí sezóny. Jeho celovečerním filmovým debutem byl snímek Dobré časy (1967), ve kterém si zahrála slavná zpěvačka Cher. Friedkin ovšem nebyl s filmem příliš spokojený, nicméně to ještě nevěděl, že ty největší chvíle slávy měly teprve přijít.

Po filmech jako Noc, kdy přepadli kabaret Minských (1968) a Kluci z party (1970), čímž se už dostáváme do 70. let, dorazil do jeho slavný krmi thriller Francouzská spojka (1971), který získal hned několik Oscarů, včetně toho za Nejlepší film a Nelepší režii. O dva roky později pak Friedkin natočil svůj pravděpodobně nejslavnější film, kterým je Vymítač ďábla (1973), snímek o démonem posedlé dívce Regan (Linda Blair), který je dodnes považován za jeden z nejlepších hororů všech dob. I ten si nakonec odnesl pár zlatých sošek Akademie, sám Friedkin byl také nominován v kategorii Nejlepší režie. V 70. letech ještě pak Friedkin natočil thriller Mzda strachu (1977) a komedii Kasař Tony (1978). 

80. léta režisér odstartoval poměrně kontroverzním snímek Na lovu (1980) s Al Pacinem v hlavní roli, který vyprávěl o vraždách homosexuálů.

Posléze následovaly další slavná díla jako Žít a zemřít v L.A. (1985), Chůva (1990) a televizní film 12 rozhněvaných mužů (1997). Po přelomu tisíciletí přišly hvězdně obsazené thrillery jako Krvavá volba (2000), Štvanec (2003) a Zabiják Joe (2011), který byl zatím jeho posledním vydaným filmem.

Na nadcházejícím filmovém festivalu v Benátkách však bude mít premiéru jeho zcela poslední snímek jménem The Caine Mutiny Court-Martial, u které však už Friedkin nebude moct být. V roce 2014 se také objevil na karlovarském filmovém festivalu, kde obdržel Cenu za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.