Z britských končin dorazila velice smutná zpráva. Sir Michael Gambon, známý irský herec, který se proslavil rolí Albuse Brumbála z filmových adaptací Harryho Pottera, zemřel poté, co onemocněl pneumonií. Bylo mu 82 let. Herec však podle všeho zemřel v klidu a obklopen svou milující rodinou.

Gambon se narodil v roce 1940 v Dublinu. Právě zde také v roce 1963 započal svou hereckou kariéru v jednom z místních divadel. Posléze míří i do Londýna, kde uspěje v konkurzu do Londýnského národního divadla Old Vic. Zahrál si tak hlavní role z Shakespearových her jako Macbeth, Koriolanus a Othello. A když už o Othellovi mluvíme, rozhodně se hodí zmínit, že jeho první filmová role byla ve stejnojmenné filmové adaptaci z roku 1965, kde si zahrála i Maggie Smith, budoucí představitelka profesorky McGonagallové.

Zajímavé je, že Gambon se mohl také stát novým Jamesem Bondem v době, kdy z role vypadl George Lazenby, ale jelikož se stále ještě v té době jednalo o poměrně neznámého herce, role agenta 007 nakonec připadla zpět Seanu Connerymu. 

V 70. letech se Gambon objevil třeba v hororech jako Nothing But the Night (1973) a Měsíční krev (1974), ovšem pořádně na sebe upozornil až na konci osmdesátek, když si zahrál v krimi dramatu Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec (1989), v němž ztvárnil zloděje Alberta. Díky této roli posléze získal cenu za Nejlepšího herce na filmovém festivalu v Sitges.

Když přejdeme do 90. let, tak zde stojí za to zmínit rodinnou komedii Hračky (1992), díky které byl zas nominován na festivalu Sundance. Dále se objevil i v titulech jako Mary Reilly (1996), Tanec na konci léta (1998) a Ospalá díra (1999). Jeho největší chvíle slávy ale měly přijít až v nultých letech 21. století. Kromě toho, že si zahrál v dramatu Gosford Park (2001) a komedii Ali G Indahouse – Film (2002), kde ztvárnil ministerského předsedu, objevil se i v minisérii Cesta do války (2003), díky které byl poprvé nominován na Zlatý glób.

V roce 2004 mu pak připadne k nohám pravděpodobně jeho nejznámější role. Gambon se pro snímek Harry Potter a vězeň z Azkabanu stal novou tváří bradavického ředitele Albuse Brumbála, čímž v roli nahradil Richarda Harrise, který v roce 2002 zemřel na rakovinu. V roli Brumbála posléze zůstal po zbytek filmové série, naposledy si ho tudíž zahrál s příchodem posledního dílu Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011). 

Gambon byl ve filmovém světě nadále aktivní i po skončení ságy o brýlatém čaroději s jizvou na čele. Objevil se v obou dvou dílech rodinné komedie Paddington (2014), zahrál si v mysteriózní komedii od legendárních bratrů Coenů jménem Ave, Caesar! (2016) a pamatovat si ho můžeme i jako Artuše z druhého dílu Kingsmanů s podtitulem Zlatý kruh (2017).

Jeho poslední dva filmy vyšly v roce 2019, jednalo se o životopisné drama Judy a thriller Cordelia.

V roce 2012 získal Gambon Cenu Richarda Harrise za výjimečné přispění po herecké stránce, kterou mu udělila asociace BIFA.