Kde je jezdec a kůň? Kde roh, který pěje?

Kde je teď přilba a pancíř a vlas, který věje?

Kde je teď ruka a harfa a oheň, jenž hřeje?

Kde je to jaro, ta sklizeň, ta pšenice kde je?

Jako déšť po horách přesly a jako větérek v louce;

na západ odešly naše dny přes stinné kopce.

Ze západních končin se k nám dostala velice smutná zpráva. Bernard Hill, britský herec, který se proslavil především jako král Théoden z trilogie Pána prstenů, zemřel v nedělních ranních hodinách. Se zprávou přišla televizní stanice BBC s odvoláním na hercova agenta Loua Coulsona. Příčina úmrtí zatím není nebyla oznámena. Hercovi bylo 79 let. 

Bernard Hill se narodil v roce 1944 na předměstí britského Manchesteru. Zde následně roku 1970 vystudoval dramatickou školu Polytechnic School of Drama. Právě 70. léta byly časy, kdy se poprvé začal objevovat ve filmových a seriálových titulech. Poprvé se před kamerou objevil v roce 1973, kdy si zahrál v antalogickém seriálu Play for Today. Následně v roce 1976 se objevil v minisérii Já, Claudius, významnější role ale začal dostávat v 80. letech.

V roce 1982 se objevil v oscarovém snímku Gándhí, kde si zahrál seržanta Putnama. O dva roky později se pak objevuje v známém snímku Bounty (1984), kde si zahrál po boku Mela Gibsona a Anthonyho Hopkinse. Za zmínku také stojí jeho působení ve snímku Topení po číslech (1988), který natočil slavný britský filmař Peter Greenaway.

Významné role na herce čekaly i v devadesátkách, ve kterých si zahrál ve slavných titulech jako Žabákova dobrodružství (1996) a Lovci lvů (1996), o rok později se pak objevuje v legendárním Titaniku (1997), v němž si zahrál kapitána Edwarda Smitha. 

Zřejmě největší slávy se ale dočkal s příchodem trilogie Pána prstenů od Petera Jacksona, ve které ve Dvou věžích (2002) a v Návratu krále (2003) ztvárnil udatného krále Théodena. Však kdo by mohl zapomenout třeba na scénu, ve které v roli rohanského panovníka odříkává Žalozpěv Rohirů v době, kdy se na Helmův žleb valila desetitisícová armáda skurutů. Dodnes je to záruka husiny!

Někteří si ho mohou pamatovat i z dobrodružného snímku Král Škorpion (2002), kde se představil jako vynálezce Philos. Posléze následovaly filmy jako Gothika (2003), Wimbledon (2004), Valkýra (2008) a Kid (2010). 

Co se seriálových rolí týče, Hill vystoupil například v historickém titulu Wolf Hall (2015) a krimi dramatu Unforgotten (2015). Svou úplně poslední roli měl ve druhé řadě seriálu Respondér (2022). Jeho posledním filmem zas bylo sci-fi drama Forever Young (2023).

Na jeho památku zde necháváme ukázku z Návratu krále, kde jako Théoden pronese na Pelennorských polích proslov, po němž následuje jedna z nejvelkolepějších scén v historii kinematografie.