Těsně před koncem roku se na knižní trh vrací malé žánrové nakladatelství Brokilon s posledními dvěma tituly pro tento rok. Jelikož se však jedná o velmi rozsáhlé tituly, podíváme se na každou knihu zvlášť. A začněme s druhým dílem space opery s názvem Válka memů.

Tato série od českého spisovatele Richarda Šusty (Narka, Válka hyperčasu) odstartovala v roce 2018 prvním románem s názvem Šedá zóna. Příběh se odehrává v blízké budoucnosti. Lidstvo je dostatečně vyspělé na to, aby kolonizovalo Sluneční soustavu, ale ještě necestuje ke hvězdám. Ve vyspělých zemích se šíří neziskové prvomemistické hnutí propagující ekologii a odzbrojení. „Jeho zdánlivě mírumilovné aktivity štěpí establishment a přibližují svět ke kosmické válce.“

Otevřené boje začnou až o tři a půl roku později, ale agenti ze všech stran konfliktu už teď budují pozice a získávají cenné informace o svých nepřátelích. „Operují v šedé zóně, tedy v prostředí, kde se nerespektují zákony a nešetří se civilisté.“

Hlavním hrdinou je téměř jednadvacetiletý Čechošvýcar Avien Helm, který se připlete do likvidační akce, z níž jsou podezíraní prvomemisté. „Zatímco se léčí v nemocnici z následků útoku, nepřátelé jeho rodiny ho připraví o veškerý majetek.“ Po vyléčení začne pracovat pro řadu skupin, odkrývat identitu vrahů a tajemství celosvětového konfliktu, kterému dává jméno Válka memů.

Přečtěte si také: Román Nové hranice otevírá space operu s názvem Expanze

Druhý díl s názvem Třináct dnů guerilly přímo navazuje na první díl, který jsme vám popsali v předchozích třech odstavcích. Po celkem pomalém rozjezdu série na fanoušky konečně čeká ta pořádná válečná space opera, na které jsou od nakladatelství Brokilon zvyklí.

„Přímé pokračování románu „Šedá zóna“ líčí třináctidenní guerillu, která se průběhem podobá bleskové partii pokeru, v níž všichni hrají falešně. Bezostyšně švindlují a porušují zákony, aby maximálně zlepšili své šance. Blufují dezinformacemi a vysílají kosmické lodě do mnoha vzájemných srážek.

Fighové ztratili své hlavní trumfy ještě před zahájením klání. Prozradila se jejich tajná spolupráce s mozepi a zůstal jim jediný passapertor, pohon umožňující rychlé lety mikroskoky. Vytáhnou ale pilotní esa. Jejich oponenti, za něž bojuje Avien Helm, zaujali sice lepší výchozí postavení úspěšnou abordáží lodi Aviwenorepe, ale mají jen dva nevycvičené piloty. Ti umí využít passapertory, ale nemohu se měřit s elitními letci fighů.

Partie guerilly se musí sehrát rychle. Jejímu prodloužení nepřejí mocné firmy, které svorně lobbují za rozhodující bitvu, protože se děsí narušení meziplanetárních obchodů během delší poziční války. A blíží se i zkušení kosmičtí veteráni, kteří pátrají po osudu Aviwenorepe. Mají své vlastní zájmy a po příletu vsadí nejspíš na ty úspěšnější, a proto je třeba včas rozhodnout o tom, kdo to bude.“

Druhý díl z cyklu Válka memů s podtitulem Třináct dnů guerilly by měl vyjít během tohoto týdne. Některé obchody udávají datum 7. prosince/decembra 2020, ale jelikož kniha stále není skladem, dočkáme se jí nejspíš až ke konci pracovního týdne.