Komedií o teenagerech máme na světě hromady. A vůbec bychom se nedivili, kdyby vás již dávno omrzely. Častokrát je proto nutné je nějakým způsobem okořenit něčím originálním. A světoznámé studio A24 se rozhodlo, že v případě komedie Y2K budou mladí hrdinové čelit zlovolným robotům, kteří vyhlásí celému lidstvu válku. Zmíněný snímek už má každopádně na světě oficiální trailer, na který se můžete podívat výše.

Samotný název filmu tak odkazuje na fenomén před začátkem nového tisíciletí, jenž se týkal obav z toho, co se stane, jakmile počítače pracující s datem ve dvoučíslicovém tvaru přeskočí na rok 2000. Například přechod z roku ,,99“ na „00“ by mohl být některými počítači chápán jako rok 1900, v rámci čehož mnoho lidí dostalo strach, že to bude mít pro svět katastrofální následky.

Nakonec z toho ale žádná velká hrůza nebyla, ovšem v chystaném filmu tomu bude jinak. Ten se bude odehrávat v roce 1999, přičemž se zaměří na dva středoškoláky, kteří míří na silvestrovskou párty. Po novém roce se však veškerá elektronika vzbouří a začne pořádná spoušť. Snímek má od kritiků zatím docela fajn recenze, tak snad se bude jednat o fajn pokoukání. 

O režii se postaral americký herec Kyle Mooney, pro něhož by měl být film celovečerním režijním debutem. Je taktéž jedním z tvůrců seriálu Nářez na sobotu (2021). O scénář se postaral Evan Winter.

Ve snímku si zahrají herci jako Jaeden Martell, Rachel Zegler, Julian Dennison, Daniel Zolghadri, Lachlan Watson, Fred Durst, Alicia Silverstone, Eduardo Franco, Mason Gooding a další.

V amerických kinech od 6. 12. 2024, datum české premiéry zatím neznáme.