Fanoušci žánru postapokalyptické sci-fi by si rozhodně neměli nechat ujít nadcházející seriál Silo od Apple TV+, který bude vycházet ze slavného stejnojmenného bestselleru, jenž napsal Hugh Howey. Před měsícem se služba pochlubila pouhým teaser trailerem, nyní nám ale nadělila plnohodnotnou upoutávku, která slibuje řádně napínavé pokoukáníčko. Na nový trailer se můžete podívat výše.

Děj seriálu se bude odehrávat v době, kdy je planeta Země zamořená extrémně nebezpečnými jedy, což přinutilo zbytek lidstva prchnout pod zem. Jedním z takových útočišť je obrovské podzemní silo, ve kterém přežívá až 10 tisíc lidí. Celé obrovitánské místo však ukrývá mnohá tajemství. A pokud by vyplavala na povrch, silo by se mohlo začít zmítat v naprostém chaosu. Hlavní hrdinkou se tak stává inženýrka Juliette (Rebecca Ferguson), která začne po odpovědích pátrat poté, co přijde o milovanou osobou. A z nejnovější upoutávky je zřejmé, že se dostane na místa, kde nemá co pohledávat. 

A to se jí samozřejmě může stát osudným, protože každý, kdo se pokusil onu hrůznou pravdu o silu rozluštit, skončil mrtvý. Jedním z primárních účelů celého místa je především chránit místní obyvatele před smrtícím venkovním světem. Ale co když je všechno nakonec trochu jinak? Lidé ze sila totiž netuší, kým a kdy přesně bylo místo vyrobeno, jak dlouho jsou uvnitř a proč vlastně veškerý život venku přestal existovat. Veškeré tyto otázky tak zapříčiní, že se už tak křehká rovnováha mezi jednotlivými komunitami začne hroutit.

Ať už to dopadne jakkoliv, seriál by měl být věrnou adaptací původní knižní předlohy, kterou si zamilovalo mnoho čtenářů i u nás. Pokud by se seriálu dařilo se sledovaností, mohlo by to otevřít dveře pro vytvoření dalších adaptací Howeyho knih, jmenovitě Turnus (2015) a Prach (2016). Ale raději ještě nepředbíhejme. 

Tvůrcem a hlavním scenáristou se stal Graham Yost, který například napsal akčňák Nebezpečná rychlost (1994) s Keanu Reevesem v hlavní roli. Zároveň je také tvůrcem úspěšného seriálu Strážce pořádku (2010). O režii jednotlivých epizod se postarali David Semel a Morten Tyldum.

Dále se v seriálu představí herci jako Iain Glen, Ferdinand Kingsley, Tim Robbins, Shane McRae, Rick Gomez, Henry Garrett, Angela Yeoh, Harriet Walter a David Oyelowo.

Oficiální premiéra na Apple TV+ je stanovená na 5. 5. 2023.