A je to tady. Ani tenhle ročník nebudeme chybět na Animefestu a doufám, že ani vy, jelikož letos to bude velké. Zatímco v loňském roce byla účast na tomto festivalu obří a bránami výstaviště prošlo přibližně 20000 lidí, letos se kvůli vyšší předpokládané účasti pořadatelé rozhodli zvětšit prostory. Je to rozhodně správné rozhodnutí, jelikož už 17. ročník byl po pauze, která v minulosti nastala kvůli pandemické situaci, doslova nabušený. A letošní 18. ročník nebude o nic menší. Krom místa je ale i rozšířený program, který nabízí obsah nejen pro milovníky japonské kultury, ale i ostatní smrtelníky, kteří vyznávají celou popkulturu.

Celý festival se bude odehrávat od 5. do 7. května/mája na brněnském výstavišti. A to opět v pavilonech A1, A2 a E. Tentokrát ale celý pavilon A1 bude věnovaný především tomu, abyste si dali do těla. Najdete zde Stany bojovníků, kde si můžete vyzkoušet zašermovat nebo si osvojit jiná bojová umění. Hned vedle pak naleznete taneční stage s ukázkami a výukou japonských tradičních i moderních k-popových tanců. Pavilon A2 zabírá z velké části Artist Alley, kde naleznete mnoho nejen českých, ale i zahraničních kreslířů a tvůrců, kde si s nimi můžete popovídat, získat autogram nebo je rovnou podpořit a něco pěkného si od nich koupit.

Pavilon E zabírá hala plná prodejních stánků s oblíbenými suvenýry, první patro je vyhrazeno deskovým a karetním hrám (od Go po moderní deskovky) a nově také části PokéTour, která zahrnuje například výuku karetní hry Pokémon, burzu karet, kvíz, bingo a další soutěže. V počítačové herně LanCraft najdete velký výběr počítačových i konzolových her a čeká vás i virtuální realita.

Samozřejmě se bude v těchto prostorách odehrávat mnoho, doopravdy mnoho přednášek, nezapomeňte se tedy pořádně podívat do programu, aby vám neuteklo něco zajímavého. Jak už je klasicky zvykem, v rotundě se budou odehrávat ty největší akce a přednášky. Včetně samotného zahájení, křest mangy, Festdance, Cosplay debut, malé divadlo kjógenu nebo zde uvidíte Meona a jeho přednášku „Anime propaganda náboženských mýtů“.

A jelikož se letošní rok točí kolem mystiky, duchařských fantazií a japonských mýtů, je zde i mnoho dalších tematických přednášek. Mimo jiné i letos máme přednášku i my, respektive Renwolf, kterého taktéž potkáte na Animefestu. Nakladatelství Crew zde také najdete, přičemž se dozvíme, na jaké tituly se můžeme začít těšit. Pro milovníky videoher se tu také nějaká ta přednáška najde, třeba téma Elden Ringu bude často opěvované.

Přečtěte si také: Yu Yu Hakusho nejspíš nebude další spackanou anime adaptací od Netflixu

Mimo jiné i letos přijede mnoho významných osobností, hlavně těch cosplayových. Setkat se budete moci s Tecuró Šimaguči, který se proslavil jako choreograf bojových scén filmu Kill Bill. Ten vystoupí s úžasným samurajským vystoupením svého souboru Kamui. Dalším významným hostem bude japonská zpěvačka Mika Kobajaši, která kromě vlastních alb a vystoupení spolupracuje také na hudební stránce různých anime. Z USA dorazí světoznámá cosplayerka Yaya Han, která již přes 20 let patří mezi přední propagátory cosplaye i v mnoha televizních show. Talentované umělce samozřejmě najdeme i v Česku, jedním z nich je ilustrátorka Katarina Kratochvílová, která získala prestižní ocenění International Manga Award udělované Ministerstvem zahraničních věcí Japonska.

Vrcholem festivalu jsou každoročně cosplay soutěže, ve kterých se ti nejlepší z českých tvůrců utkají o hodnotné ceny a postup na mezinárodní finále. Výherci budou reprezentovat Česko v celoevropské konkurenci na finále soutěží European Cosplay Gathering v Paříži a Tournament of Champions ve Vídni. Čeští tvůrci mají ve světě velmi dobré renomé díky mnoha úspěchům, například na soutěži European Cosplay Gather získala v roce 2018 trojice Germia, Ketrin a Ali první místo v kategorii skupin a v roce 2022 dvojice Kate a Tery třetí místo.

A pokud jste při minulém ročníku trpěli hlady, tak se není potřeba ničeho obávat. Jestli jste sledovali facebookové stránky stejně pečlivě jako já, tak víte, že si organizátoři dali záležet a hladový tentokrát nikdo neodejde. Od klasických japonských specialit tu najdete pochoutky i korejské a vietnamské kuchyně. Celkově by tu mělo být něco kolem čtyřiceti stánků.

Doufáme, že se tam i letos potkáme také s mnohými z vás. Vím, že spousta lidí chtělo, abych měla i já přednášku, ale časové vytížení bylo pro mě tak obří, že se jsem si zapomněla podat registraci. Nic se ovšem neděje, pokud by se vás doopravdy sešlo dost a chtěli byste, abych udělala jednu soukromou jen pro vás, tak se uvidíme v sobotu. Jedno malé eso mám v rukávu.