V roce 2003 dorazil do kin snímek Underworld, akční fantasy podívaná o válce mezi vlkodlaky a upíry s šatníkem jak z Matrixu, ve které se hlavní role ujala Kate Beckinsale jakožto hrdinka Selene. Film sice u kritiků pohořel, ovšem pro mnohé filmové nadšence to byl vyloženě splněný sen. V kinech si navíc snímek nevedl vůbec špatně, celosvětově utržil 95,7 milionů dolarů, což je na poměrně dost nízký rozpočet (22 milionů) hezký výsledek.

Rázem jsme tak stáli u zrodu nové filmové série, kterou posléze doplnilo pokračování Underworld: Evolution (2006), prequel Underworld: Vzpoura Lycanů (2009) a poté další sequely s podtituly Probuzení (2012) a Krvavé války (2016). Žádný z pěti dílů se u kritiků příliš vřelého hodnocení nedočkal, ale i přesto má série poměrně velkou fanouškovskou základnu, přičemž mnozí fandové stále vyhlížejí další díl.

Underworld nyní slaví 20 let od své premiéry. A režisér Len Wiseman nedávno poskytl rozhovor serveru Collider, během něhož mluvil o odkazu, jenž za sebou značka zanechala. 

Jedním z témat rozhovoru byla i režisérská verze prvního dílu, po které nejeden fanoušek touží. Wiseman však odhalil, že za režisérskou verzi by se klidně dala považovat verze rozšířená, která přidává asi 16 minut navíc. Podle režiséra navíc už po jejím vydání vyčerpali veškerý natočený materiál, který mohli fanouškům nabídnout, takže i kdyby Wiseman chtěl, na režisérkou verzi by zkrátka nemohlo dojít.

Dále režisér odhalil, že Underworld měl být zcela původně filmem pouze o vlkodlacích. Jak ale vypracovával příběh, došlo mu, že proti nim potřebuje postavit nějaké vhodné protivníky. A upíři se jevili být tou nejlepší volbou.

Dokonce mohlo dojít i na několik crossoverů, v roce 2016 například Beckinsale uvedla, že je ve výrobě film, v němž se univerzum Underworldu propojí s tím, ve kterém působí Blade v podání Wesleyho Snipese. Tento plán byl však evidentně hozen do koše a Marvel se nakonec rozhodl darovat Bladeovi MCU reboot. Což ovšem taky moc nevyšlo. Ve stejném roce také producent David Kern odhalil, že zvažovali crossover s filmovou sérií Resident Evil, ale ani zde z toho nic nebylo. 

A jaká je budoucnost celé značky? V roce 2018 Kate Beckinsale uvedla, že už se v šestém filmu asi neobjeví, nicméně v roce 2021 se zas nechala slyšet, že by se návratu k roli Selene nebránila. Zdá se ale, že budoucnost série nebude ležet ve světě filmu, nýbrž ve světě seriálu.

V roce 2017 oficiálně začala výroba seriálového Underworldu, ke kterému se Wiseman připojil jako jeden z výkonných producentů. Máme ale údajně očekávat výrazný odklon od filmové série, především s ohledem na styl a jednotlivé postavy. Vypadá to, že projekt je stále naživu, protože režisér v nedávném rozhovoru pro Entertainment Weekly sdělil, že Underworld má stále budoucnost. Následně i potvrdil, že tím poukazoval právě na chystaný seriál. Tak se necháme překvapit, co nám restart značky nabídne.