Žánr sci-fi není v českých a slovenských končinách příliš běžný, alespoň tedy ve světě filmu. Tudíž když si na něj někdo z našich luhů a hájů troufne, zaslouží si respekt už jen onu odvahu. A zatímco Češi se mohou chlubit letos vydaným Bodem obnovy od Roberta Hloze, Slováci zas spolu s Maďary uvedli poněkud nenápadný animovaný snímek Umelohmotné nebo, který do slovenských kin vešel před několika dny. Výše se můžete podívat na oficiální trailer.

Příběh nás má zavést do Budapešti roku 2123, ve kterém to s lidskou rasou nevypadá vůbec dobře. Úrodná půda z povrchu Země zcela vymizí, stejně tak je konec i z florou a faunou. Z naší planety se tak stala nebezpečná poušť, ve které jsou obyvatelé hlavního města Maďarska odříznutí od zbytku světa. 

Vědcům se ale podařilo vyvinout mimořádně výživnou rostlinu, která nicméně může růst pouze v lidském těle. Společnost v Budapešti proto dospěje k děsivému rozhodnutí. Každý občan po dovršení 50 let je nucen nechat se postupně přeměnit na strom, aby díky němu mohly přežít další generace.

Jednou z hlavních postav filmu se stává Stefan (Tamás Keresztes), osmadvacetiletý psycholog, který se domnívá, že jen tímto způsob může lidská rasa dál existovat. Ke svému nemilému překvapení ale jednoho dne zjistí, že jeho žena Nora (Zsófia Szamosi) se přihlásila k darování vlastního těla ještě před zmíněným vymezeným věkem. Stefan se proto vydává na cestu za její záchranou. Ta by se mohla nacházet v tajemné laboratoři Granum ve vzdálených Vysokých Tatrách. 

Snímek, jehož hlavní inspirací byla podle všeho řecká mytologie, vznikal celých 7 let. A jak je z traileru patrné, jednotlivé scény se nejprve natáčely se skutečnými herci a poté se převedly do animované podoby. Sci-fi titul se dostal i na European Film Awards, na kterých byl nominován na Nejlepší animovaný film.

O scénář a režii se postaralo filmařské duo Tibor Bánóczki a Sarolta Szabó. Dále se ve snímku objeví herci jako Géza D. Hegedüs, Judit Schell, István Znamenák, Zsolt Nagy, Márton Patkós a Renátó Olasz.

Snímek do slovenských kin vstoupil 16. 11. 2023.