Co si budeme povídat, umělá inteligence už umí divy. Mnohdy také dokáže během několika sekund vytvořit díla, se kterými se pouhopouzí smrtelníci moří celé hodiny. Její zavedení do kreativního procesu filmů a seriálů je ostatně také jeden z hlavních důvodů momentální stávky scenáristů. Ovšem nejenom těm se její používání ve filmových produkcích líbí.

A tím se dostáváme k Tajné invazi, nejnovějšímu MCU seriálu, jehož první epizoda premiérovala na Disney+ před několika dny. Tvůrci se ale rozhodli k poměrně kontroverznímu kroku. Animace k úvodním titulkům byla totiž vytvořena za pomocí umělé inteligence, kterou při výrobě použila firma Method Studios. Ta se v minulosti postarala také o úvodní titulky k marvelovským sériím jako Loki (2021), Ms. Marvel (2022) a Moon Knight (2022). Na ono intro k Tajné invazi se můžete podívat níže.

Někteří diváci se ale na sociálních sítích nechali slyšet, že se jim onen krok s použitím umělé inteligence vůbec nelíbí. Podle některých z nich to jen posiluje onu lhostejnost vůči rostoucím obavám z toho, že AI by mohla v budoucnu nahradit skutečné umělce napříč všemi médii.

Představitelé Method Studios ale použití umělé inteligence brání. V rámci prohlášení, které sdílel server The Hollywood Reporter, uvedli, že umělá inteligence žádného jejich umělce nenahradila, pouze pomáhala jejich kreativním týmům a doplňovala jejich tvorbu. Podle studia byla AI použita jen jako další dostupný nástroj k dosažení zamýšlené vize projektu.

K obraně se přidal také Ali Selim, jeden z režisérů seriálů. Ten zas rozhodnutí brání z narativního hlediska. Jak už dlouho víme, v sérii se bude hlavní dějová linka točit kolem mimozemských Skrullů, kteří dokážou měnit svou podobu. V rámci toho si tak nenápadně dělají z planety Země svůj nový domov. A pokud tato tajná invaze nebude co nejdříve zastavena, na lidstvo čekají pěkně temné chvíle.

Selim uvedl, že v rámci tohoto námětu jim přišlo vhodné uchýlit se právě k této stylizaci úvodních titulků, s jejichž výrobou pomohla umělá inteligence. Selim tvrdí, že ona lehce znepokojující podoba výtvorů AI vyvolává v divákovi pocit zneklidnění, jenž souvisí s hrozivou infiltrací Skrullů na Zemi. Ten fakt, že neživá věc dokáže napodobit něco, co před pár lety mohla vytvořit jen živá bytost, podle režiséra skvěle sedí do námětu, jenž seriál prezentuje. 

Jak již ale bylo řečeno, ne všem divákům se ono rozhodnutí líbilo. Někteří z nich se proto možná na seriál vykašlou, což rozhodně nenahrává Disneymu. Ten se už nějakou tu dobu potýká s klesajícím počtem předplatitelů Disney+, přičemž Tajná invaze, která je součástí MCU, měla onen pokles alespoň částečně zastavit. Ale ještě se necháme překvapit, jak to vlastně s konečnou sledovaností bude.

O režii seriálu se vedle Selima postaral také Thomas Bezucha. Ten je například tvůrcem romantického dramatu Big Eden (2000), Selim se zas podílel na tvorbě seriálů jako Manhunt (2017), Myšlenky zločince (2005) a Kondor (2018).

Co si o použití umělé inteligence v seriálu myslíte vy?