Po více než deseti letech se na začátku příštího roku konečně dočkáme dalšího pokračování slavného Vřískotu. Ale zatímco předchozí díly měly ve svém názvu číslo, které dávalo jasně najevo, o kolikátý díl v sérii se jedná, pátý díl nic takového neudělal. Ten totiž bude sdílet úplně stejný název s dílem prvním, tedy bude se jednoduše nazývat „Vřískot“. To pochopitelně vyvolalo mezi fanoušky oprávněně míru určité nevole, protože takovéto kroky povedou jen ke zmatkům mezi diváky. Onen krok se však pokusil ospravedlnit Kevin Williamson, který napsal scénář k prvnímu, druhému a čtvrtému dílu legendární série, přičemž spolupracoval i na Vřískotu 5… ehm, tedy na Vřískotu (ale na tom pátém, rozumíte).

,,Nemyslím si, že by někdo opravu chtěl vidět za tím názvem pětku. Osobně se domnívám, že tento jednoduchý název bez čísla funguje, protože podtrhává fakt, že se jedná o něco zbrusu nového. Máme tu starou bandu hrdinů, která momentálně žije ve zcela novém světě, ve kterém bude sehrávat ústřední roli nová a mladší generace postav. Myslím, že to takhle funguje dobře.“

Pokud bychom měli protočit oči v sloup ještě o trochu víc, bylo by vidět jen úplné bělmo. V první řadě je toto prohlášení slabé už jen z toho důvodu, že o nic „zbrusu nového“ se opravdu nejedná. Pátý Vřískot není žádný reboot. Stejně tak to není ani žádný remake. Děj bude chronologicky navazovat na události z předchozích sérií, přičemž v něm opět vystoupí ti samí hrdinové z předešlých dílů. Je to jednoduše další kapitola v rozvedeném příběhu, jehož pravidla se nemění. Navíc na Vřískot 4, který vyšel v roce 2011, jsme si museli počkat podobně dlouhou dobu, přičemž mladší generace postav byla představena již tam.

Je proto poměrně možné, že scénárista úmyslně kecá, aby zamaskoval skutečný důvod uvedení matoucího názvu, který spočívá v marketingu a propagaci. V první řadě nejsou názvy s číslem, které označuje pořadí v sérii, esteticky atraktivní. V druhé řadě bude mít pátý Vřískot daleko lepší výsledky ve vyhledávání na internetu. Zajistí to jeho sdílení názvu s prvním dílem, který taktéž pojmenovává celou vražednickou sérii. To vše na úkor toho, že fanoušci budou ve výsledku občas zmatení, protože nebudou chvilku vědět, o jaký film v sérii se vlastně jedná. 

Vřískot není jedinou filmovou sérií, která se k tomuto tahu odhodlala. A to ani zdaleka! Jeden z největších extrémů se ale týká hororu The Thing (Věc). V roce 1951 vznikla první filmová verze příběhu o hrůzné mimozemské entitě, která umí ovládnout a napodobit živočišné formy. Film tak nesl název The Thing. V roce 1982 vznikl slavný remake od Johna Carpentera, který nesl stejný název: The Thing. A v roce 2011 vznikl na Carpenterův film prequel, který měl vskutku ,,originální“ název. Chcete hádat? Máte tři pokusy. Správně! Opravdu se nazýval The Thing.

Ve výsledku je toto rozčilování sice zbytečné, především záleží na tom, aby pátý Vřískot byl dobrým a zábavným filmem. Přesto jsme si ale do tohoto hrozného pojmenovávacího procesu museli trochu bodnout.