Krátce po začátku letošního roku vyšlo najevo, že slavná sci-fi série Tron, kterou odstartoval snímek z roku 1982 od Stevena Lisbergera, se nakonec přece jenom vrátí v plné síle v podobě dalšího hraného celovečeráku.

Ve třetím filmu, který ponese název Tron: Ares, si hlavní postavu tentokrát zahraje Jared Leto (Requiem za sen, Morbius). Ztvárnit by měl titulního Area, jenž by měl být ztělesněním jednoho ze sebeuvědomělých programů, které začnou přecházet do fyzického světa. To s sebou ale samozřejmě přinese celou řadu problémů. Server Deadline také nedávno odhalil, že k Letovi se připojí další známá tvář.

Tou se stane Evan Peters, sympatický americký herec, který letos vyhrál Zlatý glób za ztvárnění vraha Jeffreyho Dahmera v seriálu Monstrum (2022) od Netflixu. Podle všeho by si měl v novém Tronovi zahrát primárního padoucha příběhu, ovšem to je zatím vše, co o jeho postavě víme. 

Dobrou zprávou také je, že natáčení by mělo odstartovat už relativně brzy, přesněji někdy během srpna/augusta. Což je vzhledem k momentální stávce scenáristů vcelku milé překvapení. První klapka má padnout v kanadském Vancouveru, přičemž pokud všechno půjde dobře, tak snímek by se mohl dostat do kin už někdy na podzimu příštího roku, ale ještě si počkáme na oficiální oznámení ohledně data premiéry.

Experimentování původního Tron filmu s vizuálními efekty a počítačovou animací se v oné době považovalo za přelomové, není proto divu, že snímek je dodnes u mnohých filmových nadšenců milovanou klasikou. Následně v roce 2010 jsme se dočkali dalšího dílu v podobě snímku TRON: Dědictví, který si zas vzal na starost Joseph Kosinski. A i přestože se film dočkal spíše rozporuplných reakcí, podařilo se mu utržit slušných 400 milionů dolarů. 

Chystaný třetí díl by měl zrežírovat norský filmař Joachim Rønning, který natočil filmy jako Kon-Tiki (2012), Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (2017) a Zloba: Královna všeho zlého (2019). Scénář si zas vzali na starost Jesse Wigutow (Tak to chodí) a Jack Thorne (Enola Holmesová).

Budeme si každopádně přát, aby produkce probíhala pokud možno zcela bezproblémově, abychom se další sci-fi nálože dočkali už příští rok.