Před dvěma měsíci jsme se dozvěděli, že Toy Story 5, jehož výrobu Disney oznámil loni v únoru, dorazí v roce 2026. A i přestože je od nás premiéra ještě na míle vzdálená, už teď to vypadá, že známe jméno režiséra.

Pete Docter, ředitel kreativního týmu Pixaru, se před několika dny zúčastnil předpremiéry chystaného animáku V hlavě 2, kde měl fanouškům sdělit, že Toy Story 5 zrežíruje Andrew Stanton. Což je uvnitř Pixaru slavný veterán, jehož filmografie zahrnuje hned několik známých a oblíbených titulů.

Jako režisér se podílel na tvorbě animáků Život brouka (1998) a Hledá se Nemo (2003), jeho sólovými projekty pak byly tituly VALL-I (2008) a Hledá se Dory (2016). V Pixaru ale především vynikl jako scenárista, kromě výše zmíněných titulů se podílel na scénáři ke všem dosud vydaným Toy Story filmům, taktéž se v pozici scenáristy podílel na tvorbě Příšerek s.r.o. (2001) a jejich pokračování (2013).

Chlubit se může i dvěma Oscary za Nema a VALL-I. Oficiální potvrzení od Disneyho zatím nemáme, ale pokud je to pravda, pátý díl je jednoznačně v dobrých rukou. 

Docter taktéž v minulosti uvedl, že pátý díl má být v určitém ohledu ,,překvapující“, ale co přesně to znamená, je zatím ve hvězdách.

Výroba dalšího Toy Story je každopádně součástí strategie Disneyho a Pixaru, jejichž poslední animáky si z komerčního hlediska příliš slušně nevedly. Společnosti proto mají v plánu vrátit se ke svým starším a úspěšným franšízám s nadějí, že nové díly přilákají do kin více diváků a budou tak slavit kasovní úspěch.

V rámci toho vzniká také jak druhý díl Zootropolis, tak i třetí díl Ledového království. Nedávno také vyšlo najevo, že třetí film možná dostanou i Úžasňákovi a Hledá se Nemo. 

Do pátého dílu by se každopádně měli vrátit oba přední protagonisté, to znamená kovboj Woody (Tom Hanks) a Buzz Rakeťák (Tim Allen).

Oficiální premiéra je stanovena na 19. 6. 2026.