Francouzský filmař Michel Hazanavicius, který se především proslavil za snímek Umělec (2011), za nějž i získal Oscara, uvedl letos v Cannes svůj hezky vyhlížející animovaný titul jménem The Most Precious of Cargoes. Ten se zaměří na dva polské manžele během druhé světové války, kteří se ujmou malého židovského miminka. Výše se můžete podívat na oficiální trailer.

Kdysi dávno žil ve velkém lese chudý dřevorubec (Grégory Gadebois) se svou ženou. Kvůli zimě, hladu, chudobě a zuřící válce však oba měli náležitě těžký život. Jednoho dne však dřevorubcova žena zachrání dítě. Malou holčičku, jenž někdo vyhodil z jednoho z mnoha vlaků, které projíždějí lesem. Toto miminko, tento „nejcennější náklad“, změní životy nejenom zmíněné nebohé ženě a jejímu manželovi, ale také všem, kteří s ním přijdou do styku. Včetně muže, který dítě z vlaku vyhodil. A někteří se ji pokusí za každou cenu ochránit. Jejich příběh tak odhalí to nejlepší a nejhorší v srdcích lidí. 

Michel Hazanavicius, mezi jehož další filmy ještě patří například Hledání (2014) a Obávaný (2017), se postaral o režii, i scénář, na němž ještě pracoval Jean-Claude Grumberg (Sekera).

K animáku se dále upsali herci jako Jean-Louis Trintignant, Denis Podalydès a Dominique Blanc.

Ve francouzských kinech od 20. 11. 2024, tak doufejme, že film si eventuálně najde cestu i k nám.