Prestižní filmový festival ve francouzském Cannes odstartuje už brzy. Proto se můžeme těšit na menší nadílku krátkých upoutávek na nejrůznější tituly, které zde budou uvedeny. Jedna z nich patří také válečnému filmu The Damned, který natočil italský filmař Roberto Minervini. Na upoutávku se můžete podívat výše.

Příběh se bude odehrávat během zimy roku 1862, kdy ve Spojených státech probíhá občanská válka. Síly Unie následně vyšlou na západní území rotu vojáků, která má jasný úkol. Hlídkovat v dosud neprozkoumaném a nezmapovaném pohraničí. Když ale jejich poslání změní svůj směr, začnou přemítat nad tím, jaký smysl vlastně má jejich nasazení ve válce.

Podle první ukázky to na žádnou zběsilou válečnou akci nevypadá, spíše můžeme čekat určité pochmurné drama s pomalejším tempem, jež bude zkoumat myšlenkový tok svých postav. Ale holt uvidíme. 

Roberto Minervini se postaral jak o režii, tak i o scénář, mezi jeho předešlé natočené tituly patří ještě dramata Odliv (2012), Zastavit bušící srdce (2013) a Druhá strana (2015).

Ve snímku si zahrají herci jako Jeremiah Knupp, René W. Solomon, Cuyler Ballenger, Timothy Carlson a Noah Carlson.

V italských kinech od 16. 5. 2024, k nám se film snad dostane až o nějaký čas později.