Slavný český měsíčník XB-1, který je v podstatě nástupcem časopisu Ikarie, je něco, co bude mnoho fanoušků sci-fi a fantasy z našich luhů a hájů znát. Právě zde jste se mohli dočíst o fantastice nejenom domácí, ale i zahraniční. A to jak ze světa literatury, tak i filmu a videoher.

Vznikl v roce 2010 poté, co vydávání zmíněné Ikarie bylo vydavatelem zastaveno. Redakci, do které patřili Vlado Ríša, Jaroslav Jiran a Martin Šust, se následně podařilo najít jiného vydavatele, s nímž rozjela zcela nový časopis. Svůj název dostal (stejně jako Ikarie) po slavném českém sci-fi titulu Ikarie XB 1 (1963) od Jindřicha Poláka.

S novým rokem se ale fanoušci časopisu dočkali poměrně velkých zpráv. Časopis XB-1 totiž čekají zásadní změny, které pro redakci bohužel příliš radostné nejsou. 

Nejenže časopis čelí stálému poklesu předplatitelů a zdražení tištěného slova, ale i redakce se potýká jak s finančními, tak i zdravotními problémy. Do toho všeho navíc přišla tvrdá rána v podobě zvýšení DPH za časopisy, kvůli čemuž se členové redakce uchýlili k nezbytným krokům. Publicistika se tak přesouvá z papíru do digitálního světa, respektive na internetové a facebookové stránky redakce, přičemž čtenářům bude umožněno podílet se na jejich tvorbě.

V tištěné podobě ale budou vždy po měsíci i nadále vycházet sbírky povídek "Edice XB-1", které budou doplněné vybranými odbornými články jak od Františky Vrbenské, tak i od lidí, kteří budou ochotní psát zdarma.

Redakce se s těmito informacemi podělila s fanoušky také na Facebooku, výše si tak můžete přečíst kompletní příspěvek, v němž mimo jiné žádají o podporu. Pokud jste tudíž s XB-1 chtěli začít, nyní je k tomu ta nejideálnější příležitost. 

Níže ve zdroji článku najdete také odkaz na oficiální stránky měsíčníku, kde si můžete počíst nejenom o tom, kolik práce už za sebou redakce zanechala, ale také o případné podpoře. Od 17. 1. 2024 také začala velká slevová akce na veškerý sortiment.