Tušili jsme, že nebude trvat dlouho a po vydání prvních fotografií ze série Obi-Wan Kenobi přijde také první teaser, ale upřímně jsme nečekali, že dorazí už po několika hodinách. O to příjemnější překvapení to ale je, i když teaser těch příjemných věcí nabízí sám o sobě víc než dost. Jestli jsme za poslední dobu viděli něco, co můžeme označit za ultimátní fan service, kromě filmu Spider-Man: Bez domova to je právě čerstvá upoutávka na návrat Kenobiho v podání Ewana McGregora.

Nejde jen o fantastický hudební doprovod, ze kterého se obzvlášť fanoušci filmových prequelů Star Wars musí počůrat radostí. Ano, skladby Duel of the Fates a Battle of the Heroes dělají hodně a jedná se o jeden z nejchytřejších kroků, jaké mohli tvůrci teaseru udělat, ale jde i to, co vlastně vidíme v samotných záběrech.

Obi-Wan dohlížející na farmu Larsových a malého Luka Skywalkera, padouška ve formě inkvizitorky Revy, Joel Edgerton zpět jako Owen Lars, majestnání pevnost Inkvizitoria na vodním měsíci Nur, která může být obzvlášť povědomá těm, kteří dohráli Star Wars Jedi: Fallen Order... A to je jen malý výčet zajímavých věcí, které lze na prostoru necelých dvou minut spatřit. Fanoušky komiksů od Marvelu a animovaného seriálu Star Wars: Povstalci pak jistě potěší hraná verze několika známých inkvizitorů, a to Veleinkvizitora nebo Pátého bratra. O jistém ikonickém zvuku, který doprovází logo série, se pak už nejspíš nemá smysl zmiňovat, ten musí poznat snad i ti, kteří ze Star Wars nikdy nic neviděli.

Jedná se zkrátka o další důkaz toho, jak moc jsou poslední roky všechna média se značkou Star Wars propojená. A že už dávno neplatí, že má smysl jen to, na co se dá dívat v kině nebo v televizi. I když se zrovna bavíme o sérii vznikající pro Disney+ a i když tuto velmi zastaralou mentalitu dodnes vyznává řada populárních tvůrců na YouTube. Nepochybujeme o tom, že mnozí z nich se už nemohou dočkat, až z každého záběru teaseru vyždímají deset senzacechtivých videí. Ale video je skutečně tak silná úlitba fanouškům, že tentokrát se takovému přístupu nelze příliš divit.

Stejně tak očekáváme, že se vyrojí stížnosti zejména na adresu příliš širokéhlavy Veleinkvizitora. Ano, postavy představené v animovaných seriálech téměř vždy vypadají v hrané podobě jinak, seriál The Mandalorian to dokázal už několikrát, ale přece jen se nelze ubránit pocitu, že je tu něco špatně. Zvlášť když jsme představitele rasy Pau'anů, do níž Veleinkvizitor patří, viděli s typicky úzkou hlavou už v roce 2005 ve filmu Star Wars: Pomsta Sithů. I v komiksech navíc vypadá Veleinkvizitor o dost jinak než v novém teaseru.

Obi-Wan Kenobi každopádně startuje na Disney+ 25. května/mája 2022. Ten den vyjde první epizoda. Série vzniká v režii Deborah Chow, která se postarala i o režii dvou epizod Mandaloriana, výkonnými producenty jsou kromě Deborah Chow a Ewana McGregora ještě Kathleen Kennedy, Michelle Rejwan a Joby Harold. Ten se postará také o scénář, zatímco legendární skladatel John Williams zrovna nedávno nahrál ústřední skladbu Obi-Wanova návratu.