John Williams je machr. Jeden z nejslavnějších, nejúspěšnějších a nejvlivnějších skladatelů filmové hudby všech dob zhruba před týdnem oslavil úctyhodné 90. narozeniny. A i kdyby už před lety odešel do důchodu, stejně by z jeho práce všichni současní a budoucí skladatelé filmové hudby čerpali ještě několik desítek let. Minimálně.

Williams je však stále aktivní, a tak v posledních letech složil hudbu pro řadu projektů režiséra Stevena Spielberga nebo kompletní soundtrack filmů Star Wars: Síla se probouzí, Poslední z Jediů a Vzestup Skywalkera. Ve vzdálenější minulosti se samozřejmě postaral o nezapomenutelnou hudbu pro původní i prequelovou trilogii Star Wars, první tři filmy Harryho Pottera, všechny filmy s Indianou Jonesem v hlavní roli nebo filmy jako Jurský park, Čelisti, Schindlerův seznam, Blízká setkání třetího druhu, Sám doma, Superman či E.T. Mimozemšťan.

Do předaleké galaxie se John Williams vrátil také zásluhou snímku Solo: Star Wars Story a zábavního parku Star Wars: Galaxy's Edge, pro něž složil alespoň ústřední skladbu. Za motiv Galaxy's Edge pak dokonce získal cenu Grammy. Ani tohle mu ale zjevně nestačí. Zkrátka a dobře, je to právě John Williams, kdo složil ústřední motiv chystané série Obi-Wan Kenobi, kterou uvidíme od 25. května/mája 2022 v nabídce streamovací služby Disney+.

O vzniku ústřední skladby Kenobiho série informoval magazín Variety, podle jehož zdrojů k nahrání ústředního motivu s orchestrem města Los Angeles došlo v průběhu minulého týdne. Samozřejmě za přítomnosti přísných bezpečnostních opatření. To samé uvádí také server LRM Online.

Seriálový Obi-Wan Kenobi, kterého opět ztvární Ewan McGregor, tak bude mít na sobě tu nejklasičtější možnou stopu ságy Star Wars. S výjimkou George Lucase koneckonců neexistuje žádné jiné jméno, které by bylo se slavnou ságou spojováno tak často a tak dlouho, než John Williams. Ten si očividně tímto způsobem sám nadělil svérázný dárek ke svým 90. narozeninám. Zajímavé přitom je, že stále nevíme, kdo složí soundtrack šesti jednotlivých epizod, které sérii Obi-Wan Kenobi tvoří.

Ústřední skladba Kenobiho však nemá být posledním projektem Johna Williamse. Slavný skladatel se postará také o hudební doprovod filmu The Fabelmans od Stevena Spielberga, který vyjde letos na podzim, a samozřemě pátého Indiany Jonese, který byl před několika měsíci odložen na 30. června/júna 2023. V případě pátého Indyho přitom bude Spielberg pouze producentem, zatímco o režii se postará James Mangold (Logan: Wolverine, Le Mans '66).

A na úplný závěr, abychom opožděně alespoň tímto způsobem oslavili Williamsovy devadesátiny, nám dovolte připomenout předchozí práci Johna Williamse následujícím malým výběrem toho, co považujeme za součást jeho nejlepší nebo nejslavnější tvorby. Pokud bychom ale měli vyzobat všechny kousky, které stojí za poslech, nejspíš bychom celý týden nedělali nic jiného.