V létě roku 2020 jsme se dozvěděli, že Wonderstorm Studio mají v plánu vydat stolní RPG s názvem Tales of Xadia, který bude sérií modulů umožňujících hráčům vydat se na dobrodružství ve světě populárního seriálu The Dragon Prince. Nyní ohlásili, že veřejný playtest je oficiálně zahájený a přidávají doplňující informace!

Že budou Tales of Xadia postavené na systému Cortex, který pracuje s kostkami od k4 do k12, bylo jasné už od prvního ohlášení. Od 9. února jsou ale k dispozici materiály pro testování a ty zahrnují zkrácenou verzi příručky pravidel a jedno úvodní dobrodružství s názvem The Lost Oasis.

Postavy během tohoto dobrodružství mají postupně pociťovat Stres a napětí z emočních a fyzických výkonů. Tento stres má fungovat jako negativní vliv působící proti hráčům při jejich potyčkách s nepřáteli. Stejně jako v reálném životě, i zde tento stres přichází v různých podobách, které přímo ovlivňují hru- Nekontrolovaný vztek může ovlivnit motivaci postav, zatímco únava může postavy poslat do bezvědomí, nebo hůř. Aby se tomuto předcházelo, postavy musí odpočívat mezi jednotlivými výpravami, tímto způsobem se tvůrci pokusí hráčům nabídnout různé herní styly potřebné pro udržení zdraví jejich postav.

Oproti tomu je Vypravěč (verze Pána Jeskyně pro toto RPG) naváděn k hraní jednotlivých sezení, jako by to byly epizody televizního seriálu. Cílem je udržet kameru zaměřenou na hráče a snažit se poskytnout jim pocit, že dokázali něco důležitého, byť třeba jenom pro jednu osobu. Hra se aktivně snaží odrazovat od zdlouhavého plánování, aby hráčské postavy měly větší moc nad tím, jakým směrem se příběh bude ubírat.

Tales of Xadia slibují svět a pravidla vytvořené tak, aby poskytovaly maximální pocit toho, že by se tyto příběhy mohly odehrávat jako krátké příběhové svazky v seriálu The Dragon Prince, a to i přesto, že se v celém dobrodružství nemusí ukázat žádná z hlavních postav.

Zájemci mají možnost připojit se k veřejnému testování na Oficiálních stránkách Tale of Xadia a vyzvednout si tam svou kopii testovacího materiálu.