Už několik měsíců se spekuluje o tom, že Lucasfilm připravuje projekt nazvaný Star Wars: Tales of the Jedi. Jeho logo bylo možné poprvé spatřit na obalu dárkové krabice, kterou obdrželi zaměstnanci Lucasfilmu během vánočních svátků. Oficiálně jsme se o něm dosud nic nedozvěděli, to se ale nyní mění díky přehledu panelů a přednášek, které tvoří nadcházející akci Star Wars Celebration. Ta proběhne v americkém městě Anaheim od 26. do 29. května/mája 2022.

V sobotu 28. 5. dojde na panel nazvaný jednoduše Tales of the Jedi. Jeho prostřednictvím má být poprvé představena nová animovaná antologie sestávající z krátkých filmů. A to je bohužel zhruba všechno, co pro tuto chvíli víme. Nevíme, o čem antologie bude, i když se samozřejmě dá očekávat souvislost s rytíři Jedi, nevíme, kdy vyjde, a dokonce není jasné, kde ji najdeme.

Samozřejmě je možné, že půjde o novou sérii určenou pro streamovací službu Disney+. V minulosti jsme se však dočkali hned několika sérií animovaných kraťasů ze světa Star Wars na YouTube, konkrétně na hlavním kanále Star Wars i na kanále Star Wars Kids. Jde například o série Star Wars: Forces of Destiny, Star Wars Blips, Galaxy of Adventures nebo Galaxy of Creatures. Jedna série dokonce probíhá právě v těchto týdnech, a to Galactic Pals. V této kolekci velmi krátkých animovaných filmečků určených dětem se dozvíte, jak pečovat o děti a mláďata různých druhů, s nimiž se lze ve světě Star Wars setkat.

Panelu na Star Wars Celebration se však zúčastní Dave Filoni, který byl zodpovědný za animované seriály Star Wars: Klonové války a Star Wars: Povstalci. Krátce měl prsty také ve vzniku animovaného spin-offu Star Wars: The Bad Batch a série Star Wars: Resistance, v posledních letech je však spojován hlavně s hraným seriálem Mandalorian. Filoniho účast tedy naznačuje, že půjde o víc než jen kolekci kraťasů určenou pro YouTube. Doufejme ale, že jestli se na Tales of the Jedi osobně podílí, tentokrát se zdrží nutkání přepisovat události knih a komiksů pro potřeby vlastní vize. Po jistých událostech vyobrazených v Mandalorianovi a The Bad Batch, které jsou v rozporu s knižní trilogií Aftermath a s komiksem Star Wars: Kanan, už další bordel v aktuálním Star Wars kánonu opravdu nepotřebujeme.

Star Wars veteránům přitom může být název Star Wars: Tales of the Jedi dost povědomý. Takto se totiž jmenuje rozsáhlá komiksová série, která vycházela zásluhou Dark Horse Comics především v 90. letech. Komiksy z celkem osmi příběhových linií Tales of the Jedi však aktuálně spadají do tzv. Legends kontinuity, a tak nejsou součástí aktuálního Star Wars kánonu. Jinými slovy, ať už Lucasfilm chystá cokoliv, s největší pravděpodobností půjde trochu jinou cestou než původní dílo.

Mimochodem, když už je řeč o animovaných antologiích Star Wars, nedávno se začalo spekulovat o tom, že dojde také na druhou řadu anime série Star Wars: Visions. S touto informací poprvé přišel server Cinelinx.com, který uvádí, že se druhé sezóny dočkáme na Disney+ ještě letos. Oficiálně dosud nikdo nic nepotvrdil, na Star Wars Celebration však bude věnován panel také Star Wars: Visions, který slibuje víc než pohled do zákulisí, komentář tvůrců a ukázku dosud neviděných konceptů. Oznámení další řady je tedy dost pravděpodobné.