Za několik týdnů oslaví slavný akční thriller Cliffhanger (1993) se Sylvesterem Stallonem třicetileté výročí od své premiéry. Příhodně server The Hollywood Reporter přišel s novinkou, která by mohla fanouškům filmu Rennyho Harlina (možná) udělat radost.

Cliffhanger se totiž dočká zbrusu nové filmové verze. Nelze však úplně říct, že by šlo o remake, protože by se údajně mělo jednat o jistý mix volného pokračování a nového odvyprávění původního příběhu. Jisté je ale každopádně to, že do chystaného filmu se opět vrátí Sylvester Stallone jako horský záchranář Gabe Walker. Pravděpodobně ale bude ve snímku hrát už jen vedlejší roli, hlavním protagonistou by se měl stát někdo mladší.

Celý projekt už má na palubě také hlavní tvůrce, o režii se totiž tentokrát postará Ric Roman Waugh, který natočil známé filmy jako Zločinec (2008), Trestanec (2017) a Greenland: Poslední úkryt (2020). 

Scénář si vezme na starost Mark Bianculli, který jako producent dohlížel na výrobu seriálu Velký lov (2020), přičemž jako scenárista se také podílel na tvorbě thrilleru The Good Neighbor (2016). Nová verze Cliffhangera se tak momentálně poohlíží po dalších hercích, kteří by se k projektu mohli upsat, především se hledá vhodný kandidát pro hlavní roli.

Příběh původního filmu se zaměřil na skupinku záchranářů, jež se bude muset postavit zlovolné partě padouchů, kterou vede terorista Eric Qualen (John Lithgow). Ještě každopádně uvidíme, co za dějství nám představí připravovaná nová verze.

Snímek v 90. letech zaznamenal velký úspěch, z rozpočtu 70 milionů dolarů se mu podařilo dosáhnout tržeb až 255 milionů. Sice tedy má na kontě také čtyři nominace na Zlatou malinu, včetně těch za Nejhorší film a Nejhorší scénář, ale i tak se pro mnohé filmové fanoušky jedná o milovanou klasiku. 

Cliffhanger se v minulosti měl dočkat hned několika dalších dílů, ale nakonec k žádnému nikdy nedošlo. Například krátce po premiéře se připravoval snímek Cliffhanger 2: The Dam, v němž měl Stallone bojovat s další bandou teroristů na Hooverově přehradě. Někdy v roce 1994 však šel projekt do koše.

A také stojí za to zmínit, že o případném rebootu Cliffhangera se mluvilo už minulý rok, kdy kolem něho kroužila režisérka Ana Lily Amirpour a scenárista Sascha Penn, přičemž hlavní role se měl ujmout Jason Momoa. Nyní se ale zdá, že se plány změnily.

Zatím ale není známo, kdy přesně bychom se nové Waughovy verze slavného devadesátkového filmu mohli dočkat.