Americký spisovatel Andy Weir (Artemis, Mezi světy) přišel v roce 2014 s naprosto excelentní knihou Marťan, která se o pouhý rok později dočkala filmové adaptace od britského režiséra Ridleyho Scotta (Vetřelec, Blade Runner). Tento sci-fi příběh plný boje o přežití, osamělosti, sklíčenosti, ale i humoru pobavil velké masy fanoušků po celém světě. Marťan byl však veskrze jen bojem hlavního hrdiny s nepříznivou událostí, kde ho ohrožovala nehostinná planeta a nedostatek potravin, nicméně nemusel stát proti jinému člověku. 

Přečtěte si také: Mediální společnost MGM kupuje filmová práva na román Andyho Weira, který jěště nevyšel

S takovým nápadem přišel v roce 2019 americký autor S. K. Vaughn v románovém vesmírném thrilleru Across the Void (Skrz prázdnotu). Příběh začíná na Štědrý den roku 2067. „Troskami kosmické lodi, která se bezmocně vznáší v prázdnotě, zní Tichá noc. Na palubě se z umělého spánku probouzí kapitánka May — poslední přeživší z posádky vyslané na průzkumnou misi k Europě, měsíci Saturnu. Nikdo neví, že je naživu a že zásob ubývá.

Mayino rozhodnutí zúčastnit se mise rozvrátilo její manželství s předním vědcem NASA — ten jediný ji však může zachránit. Když na Zemi konečně dorazí její zpráva, Mayin manžel neváhá a přispěchá jí na pomoc. Netuší ovšem, že ne všichni si její bezpečný návrat přejí. A co je snad ještě hrozivější — na lodi možná není sama.“

Dobrou zprávou pro fanoušky tohoto žánru je, že se kniha podívá pod českým názvem Skrz prázdnotu i k nám do Česka. Její vydání připravuje brněnské nakladatelství HOST s českým překladem od Aleše Drobka.

Debutový román Skrz prázdnotu od hollywoodského scénáristy vystupujícího pod pseudonymem S. K. Vaughn by měl u nás vycházet již 19. listopadu/novembra 2020. Pokud máte rádi survival thrillery s prvky sci-fi, tento titul by pro vás měl být jasnou koupí.