Mezi nesmrtelné kouzelné fantasy klasiky 80. let patří bezpochyby Nekonečný příběh z roku 1984, o který se postaral nedávno zesnulý Wolfgang Petersen. Na úspěch dobrodružství desetiletého Bastiana a neohroženého Atreje, který se vydává na cestu záchrany říše Fantasie před strašlivou Nicotou, následně navázaly ještě dva další filmy a seriály. Ty se však mezi fanoušky příliš chvály nedočkaly, přičemž mnozí se domnívají, že jediná důstojná adaptace stejnojmenné knihy od Michaela Endeho, který Nekonečný příběh sepsal v roce 1979, je právě ta první od Petersena.

A i přestože v době vydání si snímek nevedl z komerčního hlediska úplně nejlépe, přičemž ani kritici z té doby nebyli ze snímku příliš nadšení, postupem času se z něho stala milovaná klasika, jejíž hlavní hudební znělku si mnozí začnou prozpěvovat pokaždé, když na snímek přijde řeč. 

Z posledních informací od serveru Deadline ale vyšlo najevo, že v budoucnu bychom se mohli dočkat dalšího filmového zpracování. O práva na celou značku se momentálně přetahuje nejenom několik významných studií, ale i vícero streamovacích platforem.

Zatím není známo, jaká studia a služby se o práva momentálně přetahují, ale je poměrně dost pravděpodobné, že vítěz místo vytvoření pokračování na jednu z předchozích adaptací bude chtít celý slavný příběh rebootovat. Ale do jaké podoby? Dočkáme se opět příběhu Bastiana a Atreje? Nebo bude chtít vítězné studio/služba celý fantasy univerz prozkoumat z jiného pohledu? To se teprve uvidí.

Poslední větší adaptace slavné knihy jsme se dočkali v roce 2001 v podobě stejnojmenného kanadského seriálu, který však mnozí fanoušci zatracují do horoucích pekel. Vítěze oné přetahované tak nečeká vůbec jednoduchý úkol. 

Nutno také dodat, že s milovanou první adaptací nebyl spokojený sám autor Michael Ende. A to dokonce natolik, že produkční společnost zažaloval. Autorovi se nelíbilo, že film pokryl pouze první polovinu jeho knihy, plus taktéž ho nazval „kýčovitým melodramatem.“ Případný reboot tak bude muset najít dobrou rovnováhu mezi původním duchem knižní předlohy a očekáváním od fanoušků, kteří na první adaptaci pohlíží s nostalgií. Necháme se proto překvapit, komu nakonec práva připadnou.

Ocenili byste reboot Nekonečného příběhu?