Ne nadarmo je druhý díl původní Star Wars trilogie jménem Impérium vrací úder mnohými považován za nejlepší film celé série. Jeho temná atmosféra, dospělé konflikty a výborná dramaturgická výstavba jsou aspekty, které by mohl závidět kdejaký dnešní velkofilm. Impérium vrací úder je taktéž jeden z mála Star Wars filmů, který nemá vyloženě happy end. Když totiž film končí, zanechává naše hrdiny ne ve zcela příznivém stavu. Rebelové byli vyhnáni ze své základny na planetě Hoth, Han Solo padl do rukou Boba Fettovi, který s ním nyní míří za Jabba Huttem, a Vaderem poražený Luke se vypořádává s hrozivým odhalením, že maskovaná pravá ruka císaře Palpatina je ve skutečnosti jeho vlastní otec. I tak ale konec filmu vyzařuje jistou nadějí, že ještě není vše ztraceno. To ovšem údajně vůbec nebylo v plánu. 

Mark Hamill, představitel Luka Skywalkera, odhalil, že ona finálová scéna, ve které se Luke, Leia, C-3PO a R2D2 koukají z okna z lékařské lodi, se v původní verzi vůbec neměla objevit. Onu scénu však nakonec natočili asi 4 měsíce poté, co už skončila hlavní část celé produkce. Tvůrci si údajně uvědomili, že bez ní by byl konec až příliš pochmurný, proto tím chtěli diváky ujistit, že ještě stále je tu ona naděje na vítězství, které se musí hrdinové držet. Na pokračování (Return of the Jedi) si ostatně museli fanoušci počkat celé tři roky, tudíž tvůrci předpokládali, že už jen kvůli onomu čekání byla nějaká forma ujištění a optimismu na místě. Hamill taktéž tvrdí, že při tvorbě této scény následně nedošlo k žádným přetáčkám, ona sekvence finální střih pouze doplnila.

S filmem však určité změny souvisí. Sám George Lucas si údajně uvědomil, že konec filmu byl nejasný v tom, kam přesně Leia a Luke utekli. Pár týdnů před uvedením filmu do světových kin byly následně do finální verze ještě přidány záběry, které jasně ukázaly, že Leia a Luke se nachází na rebelské lékařské lodi, nikoliv na Falconu, jenž řídil Lando. 

Impérium vrací úder dodnes zůstává pro mnohé fanoušky nejmilovanějším Star Wars filmem všech dob. Podobně temný konec měla i Pomsta Sithů, která se mezi fanoušky těší taktéž velké přízni. Na její konec každopádně naváže připravovaný seriál Obi-Wan Kenobi, který se bude odehrávat mezi III. a IV. epizodou. Ten k nám dorazí již 25. 5. 2022, tudíž se v nejbližší době můžeme těšit na nějaký ten pořádný trailer. 

Jaký je váš nejoblíbenější Star Wars film?