Pokud jde o kanonické knihy a komiksy ze světa Star Wars, vypadá to, že už u nás nejsou populární jen příběhy s velkoadmirálem Thrawnem a doktorkou Aphrou. Své místo na trhu už mají nějakou dobu také české překlady titulů ze série Star Wars: Vrcholná Republika, jak dokazuje hned několik knih pro dospělé, hrstka young-adult počinů a dokonce kolekce příběhů určených pro děti. A nyní konečně dochází i na komiksy.

Český Egmont oznámil, že 30. 1. 2023 uvede na našem trhu komiksový svazek Star Wars: Vrcholná Republika - Není strachu. Jedná se o vůbec první část komiksové série, která je zasazená do období vrcholné Republiky a kterou dodnes na zahraničním trhu vydává Marvel. Na něm se přitom titul objevil pod názvem Star Wars: The High Republic Vol. 1 - There is No Fear během září/septembra minulého roku. Všech pět částí komiksu navíc v zahraničí vycházelo zvlášť a postupně o něco dříve.

Autorem komiksu je Cavan Scott, zatímco různé aspekty kreseb mají na svědomí Ario Anindito, Mark Morales a Annalisa Leoni. Za zmínku také stojí, že Není strachu bude zjevně jediný komiks, který chystaná česká verze obsahuje. Tomu odpovídá také kratší rozsah o 120 stranách. Dosud u nás však Star Wars komiksy od Marvelu vycházely vždy ve svazcích, které obsahují dva rozsáhlejší, plnohodnotné komiksy, jež často doplňují různé kratší příběhy.

Podle oficiálního popisku komiks začíná v době, v níž „galaxie žije v míru pod vládou Republiky a ochranou vznešených a moudrých rytířů Jedi. Symbolem naděje pro všechny se má stát velkolepá vesmírná stanice Maják Hvězdosvit. Ale zatímco Republika zažívá úchvatnou renesanci, šíří se v ní děsivý nový nepřítel…

„Jedi Keeve Trennis je vyslána s mistrem Sskeerem a dvojčaty Terec a Ceret na záchrannou misi, jejímž cílem je poskytnout pomoc lodi čelící útoku Nihilů. Když na její palubě naleznou mrtvého Hutta, je nezbytné, aby vypátrali okolnosti jeho přítomnosti v republikovém prostoru. Stopy je dovedou až na malou zemědělskou planetu Sedri Minor, na níž nevysvětlitelně zmizelo několik obyvatel. Strážci míru a spravedlnosti budou čelit smrtelně nebezpečné hrozbě, protože ve stínech procitl další mocný protivník. Jeho kořeny sahají hlouběji, než by kdokoli mohl tušit…“

Doufejme jen, že zmíněná dvojčata Terec a Ceret nezpůsobila při překladu příliš velké komplikace, jelikož jsou v originále nebinární. Ukázky z komiksu, které Egmont zveřejnil, nám neprozrazují, jak je s touto skutečností v češtině naloženo, místo toho ale naznačují, že na stránkách svazku uvidíme i některé (doslova) staré známé, třeba mistra Yodu. Ten koneckonců v období vrcholné Republiky, která je zasazena do doby zhruba 200 let před událostmi filmu Star Wars: Skrytá hrozba, není jakožto někdo, kdo se dožil 900 let, o moc mladší než během událostí filmové ságy Skywalkerů.