Máme takový pocit, že mezi návštěvníky Nerdfixu není moc lidí, kteří mohou říct, že byli v roce 1983 v kině na filmu Star Wars: Návrat Jediů, potažmo Návrat Jediho, pokud preferujete starší český název šesté epizody. Nenarážíme ani tak na věk jako spíš na fakt, že Československo bylo tehdy součástí východního bloku a do zdejších kin se nic z původní filmové Star Wars trilogie oficiálně nedostávalo.

Kdo chtěl vidět na velkém plátně Star Wars, musel ve správný čas do Jugoslávie nebo do jiné země, která byla relativně přístupná a ve které zároveň nevládli tak přísní cenzoři a lidé rozhodující o tom, co se v kinech může promítat. A pokud vám tento fakt někdy vadil, případně pokud jste minuli i jakoukoliv příležitost vidět film na velkém plátně v průběhu 90. let, už brzy budete mít možnost to napravit.

Společnost Lucasfilm během právě probíhající akce Star Wars Celebration Europe 2023 oznámila, že při příležitosti 40. výročí původní premiéry se Návrat Jediů opět objeví v kinech. Film se tak oficiálně objeví v kinosálech poprvé po 26 letech a v souvislosti s touto oslavou tu máme i parádní nový plakát od umělce Matta Fergusona.

V amerických kinech se šestá filmová epizoda Star Wars objeví už v období od 28. dubna/apríla letošního roku do 4. května/mája. Britská kina si návrat klasického filmu užijí ve stejném období, ale zkráceném do 1. května/mája. Informace a data spojené s uvedením v dalších regionech má Lucasfilm oznámit později, takže je šance, že se dočkáme i my.

V létě roku 2020, kdy se v relativní přestávce v covidové éře smělo do kin, v nichž se ale nepromítalo téměř nic nového, koneckonců ani u nás nebyl problém zajít si do kina na pátou epizodu, tedy na film Star Wars: Impérium vrací úder, a to v originálním znění a s anglickými titulky. Věříme tedy, že nebudeme ochuzeni ani o Návrat Jediho. Ano, i my máme ten původní název rádi. Jen je třeba počítat s tím, že s největší pravděpodobností dojde na verzi, která vychází ze speciální, v určitých směrech upravené edice filmu z druhé poloviny 90. let, ne na originální kinoverzi. Yub Nub tedy v samém závěru nejspíš neuslyšíme.