Když v létě společnost Lucasfilm odhalila knihu Star Wars Jedi: Battle Scars, jejíž děj je zasazen do období mezi událostmi her Star Wars Jedi: Fallen Order a Star Wars Jedi: Survivor, moc jsme se toho nedozvěděli. Zjistili jsme pouze to, že knihu pro dospělé, kterou vydá nakladatelství Del Rey, má na svědomí autorka Sam Maggs a že nový příběh Jedie Cala Kestise a posádky lodi Stinger Mantis uvidíme na pultech zahraničních obchodů 7. března/marca 2023. Ale to bylo prakticky všechno.

Nyní jsme ale moudřejší, a to díky zveřejnění finální obálky knihy a základního popisu jejího děje. Je tedy jisté, že se vrátí celá parta, kterou jsme poprvé poznali v herní podobě na podzim roku 2019 a která se vrátí příští rok v dlouho očekávaném pokračování s podtitulem Survivor, jež opět připravuje studio Respawn Entertainment. Tentokrát ale nebudou sami. Cal, Merrin, Cere, Greez a BD-1 totiž na stránkách knihy, konkrétně během jakési rutinní mise, potkají příslušnici imperiálních stormtrooperů, která se rozhodla jít vlastní cestou. A tak zběhla.

Dezertérka se rozhodne využít pomoci Cala a jeho přátel na startu nového života, přičemž výměnou za tuto pomoc nabídne posádce Mantisu informace o mocném a snad i neocenitelném nástroji, který může výrazně pomoci v boji proti Impériu. Problém jenom je, že není jisté, jestli se dá bývalé stormtrooperce věřit. A co víc, při pátrání po onom nástroji hrozí střet s jedním z imperiálních inkvizitorů, konkrétně s Pátým bratrem.

Pátého bratra můžete znát z animovaného seriálu Star Wars: Povstalci či z komiksů od Marvelu, v poslední době se ale stal známým díky trochu jiné roli. Objevil se totiž v hrané sérii Obi-Wan Kenobi na Disney+. Ti, kteří Povstalce mají zdárně za sebou, by každopádně měli mít docela dobrou představu o tom, co tentokrát komu hrozí nebo nehrozí, ale i tak by další střet Cala Kestise s dalším z inkvizitorů mohl být zajímavým čtením. A kdo ví, třeba na odkazy na události knihy narazíme i při hraní Star Wars Jedi: Survivor.