Star Trek zažívá nový zlatý věk, alespoň tedy v případě počtu různých seriálů. I když o jejich kvalitě můžeme polemizovat (a já to dělám prakticky pořád), rozhodně se nedá říct, že by o Star Trek nebyl zájem. Toho si jsou vědomi i ve studiích Paramountu a CBS, kde pracují hned na několika sériích. A na Comic Conu v New Yorku nám ukázali trailery na všechna očekávaná pokračovaní těchto seriálů.

Animovaný Lower Decks vstoupil do své třetí série již před několika týdny, aktuálně nás na službě Amazon Prime Video čekají ještě tři další díly do konce této řady. Momentálně na této platformě tedy očekáváme třetí řadu Star Trek: Picard.

STAR TREK: PICARD A NÁVRAT STARÉ POSÁDKY

Již dřívě bylo oznámeno, že do třetí řady se vrátí všichni členové původní Picardovy posádky ze seriálu Star Trek: Nová generace, což je oznámení, které mě nechávalo chladným, protože jsem nad Picardem zlomil hůl již v první sérii. Po zhlédnutí traileru jsem to ale přehodnotil, za což může především okamžitá vlna nostalgie, kterou jsem pocítil. 

V traileru skutečně vidíme všechny staré členy posádky. Vrací se Michael Dorn coby agresivní klingon Worf, který teď už není tak agresivní a dal se na cestu pacifismu. Gates McFadden jako doktorka Beverly Crusher se dostane do problémů a svou prosbou o pomoc vytáhne admirála Picarda od chutně vypadající večeře. 

Vrací se také LeVar Burton jako bývalý inženýr Geordi La Forge. Zajímavostí je, že ve filmu se ukáže i jeho skutečná dcera Mica Burton, která bude hrát jeho fiktivní dceru Alandru La Forge. Také zde uvidíme Ashlei Sharpe Chestnut jako druhou dceru Sidney La Forge. Ta působí jako pilotka USS Titan, lodě bývalého prvního důstojníka a teď již kapitána Williama Rikera, kterého znovu hraje Johnathan Frakes. Jeho fiktivní manželku betazoidku Troi si znovu zahraje Marina Sirtis a snad bude mít konečně lepší dialogy, než její běžné: „Asi něco cítím, kapitáne.“

Vrací se také herec Brent Spiner, protože ale víme, že Data zemřel na konci první série a ve druhé hrál úplně jinou postavu, tentokrát se ukáže jako Datův zlý bratr Lore. Pravděpodobně spojí síly s hlavní zaporačkou Vadic, kterou hraje Amanda Plummer, dcera již zesnulého Christophera Plummera. Ten hrál hlavního záporáka ve filmu Star Trek VI: Neobjevená země. Je hezké, že to drží v rodině.

O Vadic se mnoho neví, pouze to, že má problémy s Picardem a útočí nejen na něj, ale i na jeho bývalou posádku. Je kapitánkou lodě Shrike, která má, alespoň podle mě, jistou podobnost s loděmi Son’arů, antagonistů z filmu Star Trek: Insurrection.

Na konci traileru vidíme ještě jednu známou postavu z Picardovy minulosti, kterou hraje Daniel Davis. Jde o Professora Moriartyho, fiktivní postavu z příběhů o Sherlockovi Holmesovi, který svého času získal vědomí a dvě epizody terorizoval životy posádky Enterprise-D. Zdá se, že teď je zpátky ze svého holografického vězení, i když já osobně doufám, že se Moriarty přidá na stranu protagonistů, aby jim pomohl v boji proti mocnému nepříteli.

Osobně mě v traileru potěšila loď třídy Odyssey, kterou původně nadizajnoval fanoušek pro hru Star Trek: Online, kde se stala novou Enterprise-F. Nejen díky komiksu Star Trek: Picard, ale teď i díky seriálu se tato loď tak stává plné kánonickou.

Třetí řada Star Trek Picard bude mít premiéru 16. února/februára 2023, takže si ještě několik měsíců počkáme.

Star Trek: Prodigy a návrat skutečné Janewayové

Animovaný seriál Star Trek: Prodigy dělá CBS ve spolupráci s televizní stanicí Nickelodeon, takže ho můžeme sledovat i u nás s českým dabingem. A pokračování tohoto seriálu také dostalo svůj trailer. Do služby se vrací dětská posádka na ukradené lodi USS Protostar. Tentokrát se ale loď pokusí vrátit Federaci, což nedopadne nejlépe, protože je přímo v traileru honí kapitánka Janewayová. Skutečná kapitánka Janewayová.

Také se vrací Borgové, což je problém sám o sobě. V traileru ale vidíme i jakéhosi Denobulánce, který se snaží posádce pomoct, několik nových mimozemšťanů a především nějakou starou federační kolonii, kde jsou lidé pravděpodobně klony, mají na sobě podomácku ušité uniformy připomínající ty z Kirkovy éry a používají i starý druh fázerů. Vrací se i nenáviděný Admiral Jellico, kterého si znovu zahraje Ronny Cox. (Jellico neudělal nic špatně!). Nové epizody se začnou objevovat na streamovacích platformách a Nickelodeone od 27. října/októbra.

Star Trek: Prodigy mě překvapil velmi pozitivně. Tento dětem určený seriál má totiž místy větší hloubku a je zajímavější než leckterá řada Star Trek: Discovery. Ta také dostane pátou řadu, i když to vážně netuším proč.

STAR TREK: DISCOVERY ANEB NAČ TO VŮBEC ŘEŠIT

Star Trek: Discovery sice dostává pátou řadu, ale zároveň jde o jediný seriál, který u nás není možné legálně sledovat od doby, co byl stáhnutý z Netflixu. Protože CBS All Access je limitovaný jen na území USA, budeme si muset počkat do příštího roku, kdy se k nám dostane nová služba Sky ShowTime, jež pod sebou sdruží několik amerických televizí a streamovacích platforem. A to včetně CBS All Access, Paramount+ nebo třeba Peacocku.

Pátá řada Star Trek: Discovery nám znovu vrátí Michael „Mary Sue“ Burnham. Celý trailer působí stylem jakéhosi Indiana Jones dobrodružství, je tak plný hádanek, puzzlů, honiček na motorkách... a je to vlastně ještě vůbec Star Trek? Je... 

Mimo stávající posádky uvidíme znovu několik nových tváří. Především jde o Calluma Keitha Rennieho, kterého můžete znát z Battlestar Galactica nebo Umbrella Academy. Zahraje si schopného vulkánského kapitána Hvězdné flotily Raynera, který velí pevnou rukou, jde mu především o misi a nedělá žádné kompromisy. Má za sebou historii bojových úspěchů, nerad spolupracuje a řídí se mottem: „Udělej svou práci a omluv se později.“

Herečka Eve Harlow zde ztvární vysoce inteligentní a nebezpečnou bývalou kurýrku Moll. Vždy má jasný plán a ničeho a nikoho se nebojí. A to platí i pro posádku USS Discovery. Jejím partnerem ve zločinu bude Elias Toufexis alias L’ak, také bývalý kurýr. Je tvrdý, impulsivní a za každou cenu brání Moll.

Datum premiéry páté řady Discovery ještě neznáme, ale na tom stejně nezáleží, protože my se k ní dostaneme stejně až někdy v průběhu budoucího roku.