Zatímco v Rusku jsou knihy známého spisovatele a novináře Dmitrije Glukhovského zakazovány, u nás samozřejmě nikdo ničemu nebrání. Postapokalyptická trilogie Metro, jež sestává z titulů Metro 2033, Metro 2034 a Metro 2035, tak trochu historický kousek Soumrak, futuristická Budoucnost, současný Text, satirická povídková sbírka Povídky o vlasti, která dokonce na českém trhu vyšla dvakrát... pokud vám ale tohle všechno nestačilo, měli byste se v příštích několika dnech začít poohlížet po knihkupectví.

V češtině totiž konečně začíná vycházet i Glukhovského další postapokalyptická série s názvem Stanoviště. Naši slovenští sousedé už s ní mohli mít tu čest dříve, ruský originál s názvem ПОСТ. Эпизод 1 (Post. Epizod 1) existuje dokonce už od roku 2019, na českém trhu se ale první díl série s podtitulem Na stráži objeví 1. března/marca 2023, a to zásluhou nakladatelství Laser. To mimochodem vydává i knihy ze série Metro Universe 2033, v níž různí autoři rozšiřují svět knižního Metra. Zatím došlo na tituly Mramorový ráj (2020) a Ke světlu (2022).

Stanoviště: Na stráži nás každopádně zavede do Ruska v blízké budoucnosti, kdy „po krátké a kruté občanské válce, v níž se sáhlo i po zakázaných zbraních, zůstal z Ruska jen zlomek jeho původní velikosti. Celé oblasti jsou zamořené a řeky otrávené. Hlavní město země se mezitím vrátilo k tomu, co jeho vládci považují za zlatý věk – k carskému impériu.

„Jenže jednotlivá města nemají s vládou v Moskvě téměř žádný kontakt. Mladý Jegor pobývá na základně v Jaroslavli už několik let. Jeho nevlastní otec mu ztěžuje život, krásná Michelle o něj nemá zájem, a tak sní o světě za železničním mostem, na druhé straně řeky. Po tomto mostě však nikdo nepřešel desítky let. Až do dnešního dne…“ Tak zní oficiální popisek vydavatele, který je k dispozici na oficiálním webu Laseru.