Slavný španělský režisér J.A. Bayona, jehož celovečerním debutem byl slavný horor Sirotčinec (2006), nám po letech představí svůj další film. Ten ponese název Society of the Snow (La sociedad de la nieve), přičemž na oficiální trailer se můžete podívat výše.

Příběh, který bude vycházet ze známé skutečné události, nás zavede do roku 1972, kdy ragbyový tým z Uruguaye cestuje letadlem Fairchild FH-227D z Montevidea do Chile. Letadlo se však zřítilo v mrazivých Andách, čímž pro cestující rázem začne krutý boj o přežití. To ještě ale netuší, že budou muset v oněch nehostinných pustinách strávit 72 dní. Cestujících bylo dohromady 45. Ale ne všem se podaří přežít. 

Celá událost je taktéž známá jako Zázrak v Andách, přičemž do filmové podoby už párkrát převedena byla. Poprvé v roce 1976, to znamená jen několik let po nehodě, a to v podobě mexického snímku jménem Supervivientes de los Andes (Survive!) od režiséra Reného Cardony Sr.

Mnohem známější a populárnější verzí je ale americký snímek Přežít (1993) od oscarového Franka Marshalla (Arachnofobie), ve kterém si jednu z hlavních rolí zahrál Ethan Hawke.

Nadcházející španělsko-uruguayská verze od Bayona, na jejíž výrobu dohlížel Netflix, bude vycházet z knihy I Had to Survive z roku 2016, kterou napsal Roberto Canessa, jeden z původních přeživších letu.

J.A. Bayona se postaral jak o scénář, tak i o režii, mezi jeho další slavné kousky patří ještě Nic nás nerozdělí (2012), Volání netvora: Příběh života (2016) a Jurský svět: Zánik říše (2018). Dále na scénáři pracovali ještě Nicolás Casariego a Jaime Marques.

Ve snímku se nám představí herci jako Rafael Federman, Enzo Vogrincic, Agustín Pardella, Esteban Bigliardi, Matías Recalt, Esteban Kukuriczka a Valentino Alonso.

Snímek bude premiérovat po začátku podzimu na letošním filmovém festivalu v Benátkách, někdy poté se následně ukáže i na Netflixu.