Pokud bychom měli sestavit TOP desítku nejtalentovanějších a nejlepších hororových režisérů současnosti, tak by do ní určitě měl patřit i Robert Eggers. Mladý filmař v roce 2015 debutoval se svým pomalým, neuvěřitelně atmosférickým a nelekavým hororem Čarodějnice, který zároveň otevřel brány Hollywoodu herečce a vycházející hvězdě Anye Taylor-Joy. O čtyři roky později Eggers představuje mysteriózní horor Maják, který byl dokonce i nominován na Oscara v kategorii Nejlepší kamera. Ve svém nadcházejícím filmu jménem Seveřan, který si posvítí na islandské Vikingy, si režisér dá od hororového žánru na chvíli pauzu, nicméně hned po něm přijde projekt, jenž se zaměří na jednoho z nejslavnějších upírů všech dob. A ne, není to Drákula. I když… vlastně svým způsobem ano. 

Čtvrtý film Roberta Eggerse by mělo být novodobé zpracování slavného německého snímku Upír Nosferatu, který nedávno oslavil své již stoleté výročí. Snímek v roce 1922 natočil Friedrich Wilhelm Murnau, který se původně pokoušel získat práva k natočení adaptace románu Brama Stokera Drákula, nicméně to se mu však nepodařilo. Proto se rozhodl, že onen (v jistých detailech pozměněný) příběh natočí s jinými jmény postav. Místo hraběte Drákuly se tak diváci dočkali hraběte Orloka, kterého ztvárnil Max Schreck. Snímek se tak později stal slavnou filmovou klasikou, přičemž i mnozí dnešní diváci, kteří film neviděli, jsou obeznámeni s upírovým ikonickým vzhledem.

A jak se zdá, Eggers by nového Upíra Nosferatu rád natočil v České republice, přesněji v Praze. To je zajímavé především i z toho důvodu, že původní Nosferatu z roku 1922 se z určité části natáčel v Československu, přesněji na slovenském Oravském zámku, který přestavoval Orlokův hrad. 

Eggers projevil zájem o natočení filmu o slavném upírovi již po natočení Čarodějnice, nicméně následně své plány trochu změnil. Ve snímku by se údajně měla objevit jak Anya Taylor-Joy, tak i Willem Dafoe, který by měl ztvárnit samotného hraběte Orloka. Ten už ho ostatně jednou ztvárnil, přesněji ve filmu Ve stínu upíra z roku 2000, který velice netradičním pojetím vypráví o natáčení původního snímku Upír Nosferatu.

Těšíte se?