Studio Aardman Animation především proslulo svým specifickým stylem plastelínové animace, kterou používá u valné většiny svých projektů. Mezi nejznámější z nich patří beze sporu série Wallace a Gromit, která v roce 2024 vyprodukuje další celovečerní film. Mnozí si ale možná ještě pamatují jejich další celovečerák z roku 2000, který byl dokonce nominovaný na Zlatý glób. Tím byla dobrodružná komedie Slepičí úlet, ve které se v hlavních rolích představili Mel Gibson a Julia Sawalha. Film vyprávěl o velké slepičí farmě, kterou vlastní rodina Tweedyů. Oba dva lidští vlastníci jsou ale pro místní slepice (a jednoho kohouta) krutými pány. Pravidelně totiž musí produkovat dostatečný počet vajec. A slepice, které zůstanou pozadu, čeká špalek. Proto se rozhodnou vymyslet plán, jak ze svého vězení utéct. Toho se ujme odvážná slepice Ginger, která absolvovala už několik (neúspěšných) útěků. Když se ale zdá, že získání svobody je nemožné, odněkud se najednou vynoří kohout Rocky, se kterým konečně může přijít změna. Film zaznamenal mezi kritiky a diváky obrovský úspěch, přičemž mnozí začali přemítat, zda někdy uvidíme pokračování. 

A přesně toho se konečně brzy dočkáme. Představitelé Aardman Animation a Netflixu společně oznámili, že připracují dlouho očekávaný druhý díl, který ponese název Chicken Run: Dawn of the Nugget. V rámci spolupráce obou studií totiž minulý rok vznikl krátký animák jménem Robin Robin, na který se nalepovalo jedno kladné hodnocení za druhým. Po úspěchu snímku se proto obě dvě studia rozhodla, že by si společně mohla vzít pod palec mnohem větší projekt. A tak se rozhodla, že si posvítí na pokračování více než 20 let starého animáku. Příběh se bude odehrávat na stejném místě, kde skončil díl předchozí. Slepice se šťastně usadily na travnatém ostrůvku daleko od lidského nebezpečí, kde i nadále spokojeně přebývají. Ginger a Rockymu se navíc vylíhne malá dceruška, kterou pojmenují Molly. Vše se zdá být dokonalé, ale brzy začne všechny slepice (a dva kohouty), ohrožovat další velká hrozba, které se budou muset všichni postavit. Obě dvě studia navíc zveřejnila zcela první fotku z připravovaného druhého dílu, na kterou se můžete podívat níže. 

Teď ale jedna špatná zpráva. Mel Gibson a Julia Sawalha si již své role Rockyho a Ginger nezopakují. Místo toho je nahradí Thandie Newton a Zachary Levi. I tak se ale některé hlasy z prvního dílu vrátí. Ve dvojce tak například opět uslyšíme herce jako Imelda Staunton jako Bunty, Jane Horrocks jako Babs a Lyn Ferguson jako Mac. Ale co si budeme podívat, stejně jsme asi na první díl všichni koukali s českým/slovenským dabingem. O režii filmu se postará Sam Fell, který je například jedním z tvůrců animáku Spláchnutej z roku 2006. Premiéry druhého dílu Slepičího úletu se dočkáme někdy během roku 2023.