Pokud jste hollywoodská hvězda a kývnete na účinkování v jednom z filmů slavného nizozemského režiséra Paula Verhoevena, raději počítejte s tím, že vás asi bude čekat nějaká postelová scéna. Verhoeven má sex ve svých filmech rád. Však se stačí podívat na jeho snímky jako Základní instinkt, Showgirls a Benedetta. A jeho dlouhodobou výčitkou je, že Hollywood motiv sexu dostatečně nepřijímá. V rozhovoru pro britský list The Times of London Verhoeven povídal o svém využívání motivu sexu ve filmech, přičemž se vysmíval hollywoodskému omezení toho, jaký druh sexu se na obrazovce vlastně objevuje. Nezapomněl tak připomenout, že bez sexu by tu nikdo z nás nebyl.

„Sex je podstatou existence! Bez něho by žádné druhy neexistovaly. Proč se s tím tak drží zpátky? Je tu nová čistota. Sexualita byla z filmů vytlačena. V 70. letech se o tom dalo mluvit. Ale v dnešní době už to není možné. Natočit film jako Showgirls nebo Základní instinkt by teď bylo velmi těžké.“

S tím také souvisí Verhoevenova kritika nejenom marvelovek, ale i nejnovějších filmů o Jamesi Bondovi. Ohledně Bonda tak prohlásil následující:

,,V Bondovi byl vždy nějaký sex! Neukazoval prsa nebo tak něco, ale vždy tam nějaký byl.“

Podobné výčitky vyjádřil i v případně superhrdinských filmů, ke kterým mimo jiné podotknul následující:

,,Jsou jen o samém srážení a vybuchování. Někdy jsou tyto filmy zábavné, ale ten vypravěčský styl neříká nic o nás jako lidech. Žádnou jinou myšlenku v marvelovkách a bondovkách nevidím.“

Verhoevenův nejnovější film Benedetta, který je nyní na Hulu, se po svém uvedení dočkal mnoha pobuřujících reakcí kvůli vyobrazení lesbického vztahu mezi jeptiškami. Sám režisér také říkal, že přesně proto film natáčel v Evropě, aby se vyhnul hollywoodské cenzuře. Snímek tak zabodoval na festivale v Cannes, kde byl nominován hned ve dvou kategoriích – Zlatá palma a Queer palma. V roce 1974 byl také nominován na Oscara jeho nizozemský film Turks fruit, který se se sexuálním obsahem také fakt nedrží vůbec zpátky.

Jste fanoušci filmografie Paula Verhoevena?