Pokud jste fanoušci slavného amerického spisovatele Cormaca McCarthyho, tak by vám následující informace mohla udělat radost. Server Deadline nedávno oznámil, že jeho slavná westernová kniha Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě, kterou autor napsal v roce 1985, se dočká filmové adaptace.

Příběh by nás tak měl zavést do půlky 19. století na texasko-mexické hranice, u kterých řádí Glantonův gang. Ten se skládá ze samých zlovolných násilníků a bývalých vojáků, kteří začnou na svých cestách masakrovat nejenom indiány, ale obecně všechny, kteří jim přijdou do cesty. Hlavní postavou se stává bezejmenný mladík s přezdívkou The Kid, který se ke gangu, který vede ďábelský a hrůzostrašný Soudce, připojí.

Mnohými je kniha považována za McCarthyho vrcholné dílo, přičemž zároveň je označována za jeden z nejdůležitějších románů 20. století. Pokud se bude chystaná filmová adaptace držet původní předlohy věrně, tak nás čeká řádně brutální a násilná podívaná. Co si budeme povídat, holt McCarthy se s tím nikdy moc nepáral. 

Na palubě už máme i režiséra, který se o projekt postará. Chystanou adaptaci natočí John Hillcoat, který už jednu McCarthyho knihu do filmové podoby v minulosti převedl. Řeč je o postapokalyptickém snímku Cesta (2009), v němž se role otce ujal Viggo Mortensen a syna Kodi Smit-McPhee. Hillcoat dále zabodoval také s krimi dramatem Země bez zákona (2012), za kterou byl na festivale v Cannes nominován na Zlatou palmu.

Jelikož je snímek zatím v brzkých fázích příprav, tak na palubě zatím žádné herce nemáme. Bude se každopádně jednat o čtvrtou filmovou adaptaci McCarthyho románu. Kromě zmíněné Cesty patří mezi další adaptace také Krása divokých koní (2000) a Tahle země není pro starý (2007).

Zajímavé také je, že filmová verze slavného autorova westernu už se v minulosti chystala. Tehdy ji měl natočit Todd Field, který nám minulý rok nadělil vynikající drama Tár s Cate Blanchett, přičemž v hlavních rolích se měli objevit Vincent D'Onofrio a Tye Sheridan. Zdá se ale, že s Hillcoatem na palubě se začíná znovu. 

Na snímek bude dohlížet studio New Regency, přičemž v následujících měsících, případně už i týdnech, bychom se měli dozvědět, kteří herci se vlastně k filmu upíší.

O zadaptování knihy projevili v minulosti zájem i taková režisérská esa jako Ridley Scott a Martin Scorsese, ovšem ani u nich se projekt nakonec neodlepil od země. Budeme každopádně držet Hillcoatovi palce, aby se mu zadařilo!