Pokud bychom měli udělat žebříček deseti nejlepších road-movie, zcela nepochybně by do něho patřila i průkopnická Bezstarostná jízda z roku 1969 od Denise Hoppera. Nezávislý film (který u nás komouši samozřejmě zakázali), jenž pojednává o cestě dvou motorkářů, zaznamenal parádní úspěch jak u kritiků, tak i v kinosálech. Snímku se podařilo vydělat až 40 milionů dolarů. A to z rozpočtu kolem 350 tisíc, což je rozhodně parádní výsledek.

Denis Hopper a Peter Fonda zde ztvárňují Billyho a Wyatta, dva motorkáře, kteří se vydají na cestu z Los Angeles do New Orleans. A to přes otevřenou krajinu západní části Spojených států, jejíž atmosféru film mimo jiné výborně vystihuje.

Jednalo se také o snímek, který v podstatě nakopl hereckou kariéru Jacka Nicholsona, jenž byl za svůj výkon ve filmu poprvé nominován na Oscara. Bezstarostná jízda je zkrátka stará dobrá klasika, na kterou by se nemělo zapomínat. 

Ovšem práva na film momentálně drží společnosti Kodiak Pictures, Defiant Studios a Jean Boulle Group. A ty se nedávno rozhodly, že vytvoří remake, který by oslovil mladší generace, tudíž by se měl tentokrát odehrávat v současné době. Server Variety, který s novinkou přišel, však informoval o tom, že celý projekt je v podstatě ještě stále v plenkách, tudíž zatím nevíme, kdo všechno bude na remaku pracovat. Jméno scenáristy a režiséra tak zatím ještě neznáme.

Producenti už však pátrají po vhodných filmařích, kteří by se mohli projektu chopit. I přestože se ale bude remake odehrávat v moderní době, atmosféra by se měla podobat originálu. Producent Maurice Fadida z Kodiak Pictures se o chystaném remaku vyjádřil následovně:

,,Naším cílem je stavět na kontrakultuře a svobodě, kterou nám zanechal originál, a dát dnešní mládeži film, který věnuje velkou pozornost jejich vlastním kontrakulturám a výzvám. To, co dnešní mladí diváci zažívají ve svém každodenním životě, se může starším generacím zdát bláznivé, ale snadno se to může stát společenskou normou, jako tomu bylo v případě kulturního posunu na konci 60. let.“

Bezstarostná jízda se v roce 2012 také dočkala poměrně neznámého prequelu, který se zaměřil na historii rodiny Wyatta Williamse. Film se ale příliš pozitivních reakcí rozhodně nedočkal.

Necháme se proto překvapit, kdo se nakonec chopí otěží scénáře a režie. Doufejme ale, že z toho všeho vznikne snímek, který se bude moci hrdě postavit vedle originálu a nebude mu moc dělat ostudu.