Už dlouho víme, že nabručený zlobr z bažin s mnoha vrstvami se k nám vrátí ve velkém. Shrek 5 je již nějakou dobu ve výrobě, nyní navíc studio DreamWorks končeně odhalilo, kdy přesně animák vlastně vyjde. Loni na podzim to vypadalo, že Shrek 5 dorazí v roce 2025, ale nakonec si na něj budeme muset počkat o něco déle. Oficiální premiéra byla stanovena na 1. 7. 2026. Studio nám také potvrdilo, že se vrátí i ústřední herecká trojice, to znamená Mike Myers jako Shrek, Eddie Murphy jako Oslík a Cameron Diaz jako Fiona.

O účasti herců se už nějakou dobu šuškalo před měsíci, je ale fajn, že to nyní máme potvrzené přímo od DreamWorks. Studio v rámci oznámení vydalo i kratičký teaser, jenž samozřejmě doprovází píseň All Star od Smash Mouth, která ke Shrekovi už neodmyslitelně patří. 

Žádní další herci na palubě zatím nejsou, ale je vcelku dost možné, že se vrátí i Antonio Banderas jakožto Kocour v botách, jehož poslední samostatný film s podtitulem Poslední přání (2022) zaznamenal parádní komerční úspěch.

O čem přesně pátý Shrek bude, zatím není známo, Eddie Murphy každopádně před pár týdny odhalil, že už s ostatními herci několik měsíců nahrává pro film jednotlivé repliky, přičemž první dějství by už měl mít herec dokončené. Stejně tak víme o tom, že Oslík se dočká svého vlastního filmového spin-offu, na nějž by se měl Murphy vrhnout po Shrekovi. 

O režii by se měl postarat Walt Dohrn, který pracoval na scénáři k druhému (2004) a třetímu dílu (2007), zároveň byl také vedoucím příběhu čtyřky s podtitulem Zvonec a konec (2010), kde i propůjčil hlas padouchovi Rampelníkovi. Jako režisér se také podílel na tvorbě animáku Trollové (2016).