Pro milovníky japonské kultury a historie tu budeme mít lahůdku. Stanice FX nedávno vydala oficiální trailer na seriál Shōgun, ve kterém se v jedné z hlavních rolí objeví charismatický japonský herec Hiroyuki Sanada (John Wick: Kapitola 4). Na upoutávku se můžete podívat výše.

Může poměrně zamrzet, že se nejedná přímo o japonskou produkci, nýbrž o americkou, tudíž v seriálu patrně uslyšíme hodně angličtiny. Příběh nás zavede do feudálního Japonska 17. století, které čelí velice krušnému období. Lord Yoshii Toranaga (Sanada) se zapojí do občanské války, ovšem od vítězství je na míle vzdálený. Následně mu ale bude nabídnuto spojenectví, které může misky vah naklonit v jeho prospěch. 

Další přední postavou se stává Toda Mariko (Anna Sawai), mladá žena, která je lapena mezi svým náboženským přesvědčením a dědictvím rodiny, jež upadla v nemilost. Na scénu posléze přichází i John Blackthorne (Cosmo Jarvis), anglický námořník, který se po drsných začátcích vydá na cestu samuraje. Zároveň ho ale Toranaga hodlá využít jako pěšáka v boji o dosažení vrcholu vládnoucího řetězce.

Seriál bude vycházet ze stejnojmenné knihy, kterou v roce 1975 napsal James Clavell. V roce 1980 jsme se již jedné známé adaptace dočkali, a to v podobě minisérie Šogun, ve které přední roli ztvárnil Richard Chamberlain. Nadcházející seriál však hodlá příběh z velké části odvyprávět z japonské perspektivy, především skrze Toranagu a Mariko. 

Mezi hlavní scenáristy patří Justin Marks (Dva světy) a Rachel Kondo.

O režii jednotlivých epizod se postarali například Frederick E.O. Toye (The Boys), Jonathan van Tulleken (Misfits: Zmetci), Charlotte Brändström (Zaklínač), Takeshi Fukunaga (Žena z hor), Hiromi Kamata (Vyslanci) a Emmanuel Osei-Kuffour (Půlnoční klub).

Dále se v seriálu objeví herci jako Tadanobu Asano, Yûki Kedôin, Eushin Lee, Tommy Bastow, Hiroto Kanai, Hiromoto Ida, Emi Kamito a Kengo Hashimoto.

Seriál bude premiérovat někdy během února/februára 2024.