V roce 1971 se filmový svět dočkal filmové adaptace slavné předlohy od Roalda Dahla, která nesla název Pan Wonka a jeho čokoládovna. Adaptace vypráví o poměrně potrhlém výrobci té nejskvělejší čokolády, který si do své továrny pozve několik dětí, co ve svých čokoládách našly zlaté kupóny. Ve Spojených státech se z filmu stala milovaná klasika, ovšem u nás film příliš lidí nezná. Pak ale přišel na scénu Tim Burton, který v roce 2005 vytvořil remake sedmdesátkové klasiky, který nesl název Karlík a továrna na čokoládu. Ten budou čeští a slovenští diváci znát určitě líp, ovšem nutno dodat, že zatímco u nás se film těší velké oblibě, v USA ho mnozí považují za slabý odvar originálu. Brzy se ale do úžasné čoko-továrny podíváme zas, tentokrát ve formě prequelu, který se bude jednoduše nazývat Wonka. Ten se zaměří na mnohá dobrodružství a zážitky budoucího velkého výrobce čokolády. 

Mladého Wonku ztvární herec Timothée Chalamet, kterého brzy uvidíme i v hlavní roli v očekávané Duně. Přesné detaily o ději filmu jsou stále ještě tajemstvím, ale můžeme předpokládat, že se dost pravděpodobně bude týkat Wonkově cestě ke slávě. Údajně bychom se ve filmu měli dočkat i řady tanečních sekvencí, ale zatím není potvrzeno, zda film bude obsahovat muzikálová čísla, což byl mimo jiné případ i předchozích filmových verzí. Chalamet se tak stane třetím hercem, který Wonku na filmovém plátně ztvární. V roce 1971 se role ujal Gene Wilder, pro něhož to byla jeho životní role, a v roce 2005 zas Johnny Depp. Tak uvidíme, zda si s tím tento mladý talent poradí. 

Film si vzal pod režisérský palec Paul King, který je například zodpovědný za oba díly filmů Paddington. K Chalametovi se připojí herci jako Sally Hawkins, Rowan Atkinson a Olivia Colman. Premiéra je zatím stanovená na 16. 3. 2023